Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Vlad Plahotniuc: Moldova renaşte prin solidaritate

|versiune pentru tipar||
PDM / 14 aprilie 2014
Partidul Democrat din Moldova

În urmă cu 17 ani, am trecut pentru prima dată pragul Institutului Mamei şi Copilului, acolo am devenit pentru prima dată tată. Îmi amintesc cu emoţie momentul acela de bucurie, pe care orice tată îl înţelege. Atunci însă, dincolo de bucurie, nu am putut să nu remarc condiţiile precare în care mamele erau nevoite să nască. Acelaşi lucru l-am constatat şi în urmă cu 7 ani, când s-a născut cel de-al doilea băiat al meu, tot la maternitatea respectivă.

Ştiu că pe mulţi condiţiile din maternităţile noastre îi determină să aleagă să meargă la Iaşi sau în alte maternităţi din Europa. Aş fi avut şi eu posibilitatea să fac asta, desigur, însă mi-am dorit ca feciorii mei să se nască în Moldova şi s-au născut aici, unde s-au născut şi părinţii lor. Înainte de naşterea fiecărui fecior al meu, am făcut câte o donaţie către Institutul Mamei şi Copilului şi am reparat câte un salon de lăuzie. Totuşi, la ce nevoi existau, sigur am acoperit doar o foarte mică parte din problemele existente.

Le rămân recunoscător medicilor de la Institutul Mamei şi Copilului pentru că au contribuit ca cei doi băieţi ai mei să vină pe lume sănătoşi, le sunt recunoscător şi ca politician pentru modul în care îşi fac datoria în condiţiile grele pe care le au. Iată că azi a venit momentul să mă solidarizez şi eu cu ei, să particip la campania de strângere de fonduri pentru modernizarea acestei maternităţi. Eu aş spune că e vorba în primul rând de salvarea acestei maternităţi, apoi de modernizarea ei şi de transformarea ei într-o unitate medicală cu standarde înalte.

Am acceptat cu bucurie ca Edelweiss, fundaţia pe care o patronez, să devină partener principal în acest proiect şi am decis să asigur sprijinul financiar pentru ca lucrările de reparaţii să fie demarate de urgenţă. Proiectul este unul foarte amplu, vor urma reparaţii substanţiale, vor fi achiziţionate aparate medicale performante, vor fi îmbunătăţite condiţiile din saloanele de lăuzie şi de naştere. Cu alte cuvinte, vor fi asigurate condiţii decente pentru mamele care nasc acolo, dar şi pentru copiii care urmează un tratament în această instituţie medicală.

Aceste lucrări nu puteau fi susţinute din bugetul de stat, ştim cu toţii care sunt condiţiile economice în care trăim încă, de aceea admir efortul pe care domnul director al IMC, Ştefan Gaţcan, le face pentru a găsi sprijinul necesar să modernizeze instituţia pe care o conduce.

Campania Renaşte Moldova sunt sigur că va fi un exemplu frumos de solidaritate a societăţii într-un proiect de maximă importanţă socială. Avem un exemplu în acest sens în România, un spital de copii important din Bucureşti a fost adus la sandarde foarte înalte tocmai printr-o astfel de solidarizare a oamenilor. Sunt sigur că şi noi putem face asta. Artişti, politicieni, oameni simpli, nu contează cine suntem şi ce facem, contează cât de conştienţi suntem de importanţa ajutorului pe care îl acordăm. Fie că e vorba de un leu sau de mai mult, aceşti bani vor fi investiţi în viitorul copiilor noştri şi al mamelor, în viitorul Moldovei.

Felicit Institutul Mamei şi Copilului pentru această iniţiativă şi voi susţine această campanie mai departe.

Sursa: www.plahotniuc.md

În raionul Taraclia a demarat campania “Moldova, vreau să te ajut!” Pavel Filip: Mobilizarea membrilor PDM Chişinău a depăşit toate aşteptările