Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

China este interesată de producţia de vinuri moldoveneşti

|versiune pentru tipar||
PDM / 3 iunie 2014
Partidul Democrat din Moldova

Delegaţia Partidului Democrat din Moldova a avut astăzi, 3 iunie a.c., întrevederi politice importante în cadrul vizitei pe care o efectuează în China.

Primul moment oficial al zilei a fost dedicat întâlnirii reprezentanţilor PDM cu Wang Jiarui, ministrul Departamentului Internaţional al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Chinez (PCC) şi cel mai important lider al Departamentului. Wang Jiarui a afirmat că a vizitat ţara noastră în trecut şi că îşi aminteşte cu plăcere de vinurile moldoveneşti, exprimându-şi disponibilitatea de a le promova în China, împreună cu alte produse ale industriei alimentare din Republica Moldova. Wang Jiarui a spus că va acţiona ca o “punte de legătură” pentru promovarea exporturilor moldoveneşti în China, dar şi pentru extinderea prezenţei chineze în Moldova. “Suntem recunoscători pentru deschiderea Moldovei în colaborarea cu China”, a completat Wang Jiarui, vorbind despre intrarea pe piaţa moldovenească a companiilor chineze din domeniile telecomunicaţiilor.

Prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a salutat modernizarea accelerată a Chinei şi a afirmat că acest lucru este “un câştig pentru Asia şi pentru întreaga lume”. Din discuţii a reieşit preocuparea comună a PDM şi a PCC, ca partide de stânga, pentru ca progresele economice să se regăsească în buzunarele cetăţenilor. “E prioritar ca statul să folosească creşterea economică şi veniturile suplimentare la buget pentru a ajuta categoriile defavorizate şi apoi pentru a crea şanse cât mai multor oameni să ajungă în clasa de mijloc”, a afirmat Vlad Plahotniuc. Acesta a precizat că relaţiile de colaborare dintre PDM şi Partidul Comunist Chinez se vor intensifica în continuare. “Am acceptat propunerea partenerilor noştri chinezi de a organiza un schimb de delegaţii de partid la nivelul organizaţiilor de femei şi a organizaţiilor de tineret, pentru a aprofunda cunoaşterea şi prietenia dintre partidele noastre”, a spus prim-vicepreşedintele PDM la finalul întrevederii.

De asemenea, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, a afirmat că vizita delegaţiei democraţilor moldoveni în China are drept scop principal “de a pune şi mai puternic ţara noastră pe harta intereselor chineze în Europa”. Andrian Candu le-a vorbit oficialilor chinezi despre creşterea economică a Moldovei “de 8,9% în 2013, cea mai mare de pe continentul european”, şi despreperspectiva de stabilitate pe care o va oferi ţării noastre apropiata semnare a Acordului de Asociere Moldova — Uniunea Europeană.

Cel mai important moment al zilei a fost întâlnirea delegaţiei PDM cu Meng Jianzhu, membru al Biroului Politic al CC al PCC şi secretar al Comisiei Politice şi Juridice a PCC, fost ministru al Securităţii Publice şi unul dintre cei mai importanţi lideri de partid din China. Această întâlnire a avut loc la reşedinţa de stat a Chinei, o locaţie rezervată celor mai importante vizite din străinătate, oficialităţile chineze subliniind prin alegerea acestei locaţii respectul acordat delegaţiei din Republica Moldova. De asemenea, cu această ocazie a fost exprimată prietenia pe care Partidul Comunist Chinez o poartă Republicii Moldova şi PDM, pe baza căreia relaţiile moldo-chineze au toate şansele să continue cursul ascendent din ultimii ani.

Precizăm că delegaţia PDM a avut, astăzi, şi o serie de discuţii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din China, ca avanpremieră a întrevederilor programate pentru ziua de miercuri la diverse ministere.

Reamintim că vizita în China a reprezentanţilor PDM are loc în perioada 2–4 iunie a.c., iar din delegaţie fac parte Vlad Plahotniuc (prim-vicepreşedintele PDM), Andrian Candu (vicepreşedinte al PDM şi vicepreşedinte al Parlamentului Moldovei), Pavel Filip (vicepreşedinte al PDM şi ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor), Vasile Botnari (ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor) şi Valeriu Triboi (directorul Agenţiei Proprietăţii Publice din cadrul Ministerului Economiei).

Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md

Forumul Partidului Democrat la Dubăsari PDM condamnă cu fermitate actele de violenţă care s-au petrecut astăzi în cadrul şedinţei Adunării Populare a Găgăuziei