Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Femeia în politică — o şansă pentru Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 19 august 2014
Partidul Democrat din Moldova

Masa rotundă cu genericul “Femeia în politică — o şansă pentru Republica Moldova”, desfăşurată duminică la Rezina, a adunat peste 200 de membre şi simpatizante ale PDM, reprezentante ale diferitor domenii de activitate — adminsitraţie publică locală, mediul educaţional, domeniul sănătăţii, economie, business etc. Obiectivul mesei rotunde a rezidat în promovarea egalităţii de gen şi abilitatea femeilor. În calitate de invitat, rezinencile au avut-o pe dna Valentina Stratan, vicepreşedinte al PDM, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Comisiei pentru Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, cercetător ştiinţific coordonator la Institutul Oncologic, membru al Consiliului Ştiinţific.

Chiar din start, parlamentara Valentina Stratan a apreciat prezenţa femeilor în sală, menţionînd că a rămas plăcut surprinsă şi mulţumită de schimbările în bine, produse în raionul şi oraşul Rezina. În continuare, dna Valentina Stratan s-a referit la stabilirea cotei minime de reprezentare a femeilor în politică de 30% şi votarea de către legislativul ţării, în prima lectură.

“Nu este un moft al femeilor această cotă de participare, doar ne dorim să construim un stat democratic. Iar democraţie nu înseamnă altceva decît participare”, a mai spus în context dna parlamentar. Probabil, nu se va reuşi votarea definitivă a proiectului în actuala legislatură, astfel fiecare partid va decide cîte femei va avea în liste pentru scrutinul parlamentar din toamna acestui an.

Dna parlamentar nu a trecut cu vederea şi situaţia politică din ţară, care, pe moment, drept urmarea a evenimentelor din regiune, este cam complicată. “Republica Moldova şi-a stabilit vectorul său de dezvoltare, fapt care nu convine multora. Astfel, suportăm consecinţele unor embargouri stabilite în rezultatul semnării şi parafării Acordului de asociere la Uniunea Europeană, deşi puterea de la Chişinău a declarat nu o singură dată că acest pas nicidecum nu echivalează cu renunţarea la bunele relaţii cu Federaţia Rusă. În acelaşi timp, suportul din partea Uniunii Europene se vace văzut şi simţit în întreaga ţară — prin construcţii de drumuri, de sisteme de aprovizionare cu apă potabilă, de canalizare, prin reparaţii de şcoli, grădiniţe, instituţii medicale”, a menţionat deputata.

Un cuvînt bun despre locul şi rolul femeilor în politică a avit de spus şi dl Mihail Cebotar, primarul de Rezina. Dumnealui le-a încurajat pe femeile prezente să se implice cît mai activ în viaţa politică, asigurîndu-le că “femeile în politică, alături de bărbaţi, sunt absolut necesare. M-am convins că prezenţa dumneavoastră în procesul decizional ne face deseori mai domoli pe noi, bărbaţii, mai curajoşi în adoptarea deciziilor”.

Dna Eleonora Graur, preşedintele OT Rezina a PDM, preşedintele raionului, a spus că “întotdeauna cînd a fost de angajat pe cineva, dacă am avut de ales, am ales o femeie în funcţie. Un bărbat obţine mai uşor un loc de lucru. Iar ca să poţi lua o decizie, terbuie să fii într-o funcţie. Mă strădui să ofer această şansă celor care văd că pot face faţă obligaţiunilor. Nu mi-i teamă de femei puternice în jurul meu. Cînd vrei să reuşeşti, trebuie să fii înconjurat de oameni deştepţi, capabili — doar astfel putem obţine rezultatele aşteptate în orice colectiv. Împreună suntem capabile să schimbăm multe lucrui, dar credeţi-mă că problemele pot fi rezolvate doar una cîte una. Important e să mergi înainte cu linişte, cu pace în familie, în colectiv, în societate”.

După acesta, a urmat un dialog sincer între dna Valentina Stratan şi femeile prezente la masa rotundă, în cadrul căruia au fost abordate foarte multe aspecte, rezinencile spunînd-şi păsul şi întrebările ce le frămîntă. Pentru multe din ele dna parlamentar a oferit răspunsuri şi explicaţii, pentru rezolvarea altora a promis să se implice la cele mai înalte nivele, plecînd de la Rezina şi cu multe probleme expuse pe hîrtie.

Pe finalul mesei rotunde cu genericul “Femeia în politică — o şansă pentru Republica Moldova”, asistenţa a fost plăcut surprinsă de către membrele ansamblului folcloric “Nistreanca” din satul Boşerniţa, care, prin piesele interpretate, au făcut dovadă, încă o dată, că femeile noastre sunt bune, sunt deştepte, sunt gospodine, sunt capabile de implicare în toate domeniile vieţii, inclusiv cel politic.

Sursa: www.pdm.md

Trofeul Democraţiei a ajuns în Găgăuzia Peste 100 de femei democrate s-au adunat la Forumul raional din Căuşeni