Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Debut de an şcolar cu felicitări şi cadouri

|versiune pentru tipar||
PDM / 2 septembrie 2014
Partidul Democrat din Moldova

Pe 1 septembrie soarele a fost darnic, ziua — frumoasă, iar urările de sănătate şi succese, rostite în timpul careurilor festive — multe, sincere şi ales meşteşugite.

În prima zi de şcoală, colectivele mai multor instituţii de învăţămînt din raionul Rezina au avut parte de urări sincere la început de cale, dar şi de cadouri, primite de la membrii PDM, prezenţi la careurile solemne. Astfel, elevii şi pedagogii din liceul teoretic Pecişte l-au avut în calitate de oaspete de onoare pe dl Mihail Solcan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, însoţit de dl Mihai Fricaţel, membru al OT Rezina a PDM. Pe lîngă cuvintele de felicitare, încurajare şi urările de un an bun şi rodnic, dl parlamentar le-a dăruit copiilor şi pedagogilor 500$, pe care dînşii urmează să-şi procure utilaj pentru prelucrarea artistică a lemnului în timpul orelor de educaţie tehnologică.

Un gest frumos şi omenesc a fost cel oferit dnei Emilia Gogu, profesoara care a trudit pe tărîmul educaţiei timp de 43 de ani. Azi, după ce a educat şi a dat ţării, dar şi lumii întregi, rînduri de discipoli, dumneaei pleacă la odihna binemeritată. Dl Mihail Solcan n-a lăsat fără atenţie acest moment, mulţumindu-i sincer dnei profesoare şi dăruindu-i, la ora utimului sunet în calitate de cadru didactic, un cadou în valoare de 100$. Gestul a fost unul apreciat de asistenţă, frumos, emoţionant şi demn de urmat.

Dna Eleonora Graur, preşedintele organizaţiei raionale a PDM, preşedintele raionului Rezina, a fost alături de cei peste 530 de elevi ai liceului teoretic “Ştefan cel Mare” din Rezina şi pedagogii lor, apreciind munca semănătorilor de lumină, dar şi efortul depus de copii pentru a deveni cetăţeni demni ai ţării. Împreună cu administraţia instituţiei, dna preşedinte le-a înmînat picilor din casa întîi prima lor carte — Abecedarul.

Plină de surprize a fost ziua de astăzi pentru domnişoara Maria Lupaşco din satul Cinişeuţi, o elevă foarte silitoare, în pofida problemelor de sănătate cu care se confruntă. Dna Eleonora Graur, preşedintele OT Rezina a PDM, i-a adus în dar un calculator, la care visează atîţia şi atîţia copilaşi din spaţiul rural. Atît fetiţa, cît şi mămica ei, prezentă la careu, au mulţumit sincer familiei Graur pentru darul primit, apreciind la justa valoare gestul de binefacere într-un timp cînd mai rar familii care să facă dezinteresat asemenea cadouri.

Alături de elevi şi dascălii lor, cu daruri şi cuvinte de start reuşit în noul an de studii, au fost şi mai mulţi consilieri raionali din partea PDM. Astfel, consilierul raional dl Ion Lupaşcu a urat an reuşit elevilor şi pedagogilor din gimnaziul Solonceni, aducîndu-le în dar o masă de tenis. Tot de o masă de tenis s-au bucurat şi elevii gimnaziului Mateuţi, care pe 1 septembrie i-au avut printre oaspeţii de onoare şi pe dnii consilieri raionali PDM Vladimir Donţu şi Ion Munteanu. La gimnaziul Meşeni o altă masă de tenis a fost cadonată colectivului de elevi şi profesori de către consilierul raional dl Alexandru Busunceanu, care le-a mai adus în dar picilor din clasa întîi cîte o mapă cu toate cele trebuincioase în viaţa de şcolar.

La gimnaziul Lalova cuvinte de felicitare, urări de succese şi, la fel, o masă de tenis, a oferit dna Angela Vîşcovschi, angajată a Direcţiei Învăţămînt, Tineret, Sport Rezina, membră a PDM. La gimnaziul Ciorna, localitate din componenţa primăriei Rezina, felicitările au venit din partea dlui viceprimar Gheorghe Gîncu, fiind însoţite şi de un cadou — la fel o masă de tenis, care îi va aduna, ca şi în celelalte instituţii, pe elevi în clipele libere, dezvoltîndu-le calităţi necesare în drumul vieţii. Colectivul liceului rus “Alexandr Puşkin” din Rezina a fost felicitat de dl Simion Tatarov, consilier orăşenesc PDM, iar cel al gimnaziului Pripiceni-Răzeşi — de către dna consilier raional PDM Elena Guseinov.

Prezenţa membrilor echipei PDM în instituţiile de învăţămînt ale raionului Rezina, cuvintele de felicitare şi încurajare rostite de ei, micile cadouri oferite au făcut sărbătoarea multor elevi şi pedagogi mai frumoasă, mai plină de farmec şi sens, dar şi de convingerea că nu sunt uitaţi, că cineva are grijă să-i ajute, să le facă traiul mai interesant şi mai util societăţii, într-un cuvînt — lumea se ţine pe oamenii buni.

Daruri de 1 septembrie, de la democratele din sectoarele Botanica şi Ciocana

Democratele din sectorul Botanica au mers cu daruri de 1 septembrie la familia Cozma din satul Revaca, municipiul Chişinău. Mariana Cozma creşte de una singură şase copii, cinci dintre aceştia fiind elevi. Ei locuiesc în condiţii precare, într-o casă veche în care i-a adăpostit o familie din sat.

Organizaţia de Femei PDM Botanica a decis să continue ajutorarea acestei familii, după ce anterior le-a donat mai multe lucruri de strictă necesitate. Doamnele democrate au pregătit ghiozdane, rechizite şi hăinuţe pentru copii.

“Vrem să bucuraţi din plin de prima zi de şcoală, de aceea ne-am mobilizat din nou ca să vă ajutăm. Suntem mame şi ştim cât e de greu să pregăteşti un copil de şcoală, dar mai cu seamă cinci, cum e în familia dumneavoastră”, a menţionat preşedinta Organizaţiei de sector PDM Botanica, Valentina Rotaru.

Mama copiilor, Mariana Cozma, spune că viaţa familiei sale s-a schimbat graţie ajutorului acordat de doamnele democrate. Acum trei luni, acestea le-au adus mai multe lucruri de strictă necesitate, inclusiv un pat multietajat, masă de scris, maşină de spălat şi butelie de gaz.

Echipa democrată din sectorul Ciocana, municipiul Chişinău, a organizat o tombolă cu premii pentru elevi şi preşcolari. Evenimentul a avut loc pe Aleea Mircea cel Bătrân, spre deliciul trecătorilor.

Pentru a intra în competiţie copiii trebuiau să cânte, să recite versuri, să spună ghicitori sau bancuri. Zeci de trecători s-au oprit din drum pentru a admira spectacolul improvizat. Pentru talentul şi prestaţia lor copiii au fost răsplătiţi cu rechizite şcolare. Premiile au venit la ţanc, în ajun de 1 septembrie.

În acelaşi timp, membrii PDM Ciocana au pregătit seturi de şcoală pentru patru elevi nevoiaşi din sector. Beneficiarii au primit uniforme, încălţăminte, ghiozdane şi rechizite. Darurile au fost transmise de vicepreşedinta Organizaţiei Ciocana a Partidului Democrat, Elena Triboi.

Sursa: www.pdm.md

Mai mulţi reprezentanţi ai PDM realizează, cu prilejul începutului noului an de învăţământ, acţiuni de caritate în raioanele ţării PDM lansează alegerile deschise pentru stabilirea candidaţilor la scrutinul parlamentar din noiembrie