Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM şi PSD au semnat un protocol de colaborare pentru a realiza mai multe proiecte sociale comune

|versiune pentru tipar||
PDM / 10 septembrie 2014
Partidul Democrat din Moldova

Conducerile Partidului Democrat din Moldova şi Partidului Social Democrat din România au semnat marţi, 9 septembrie 2014, un protocol de colaborare şi parteneriat. Cele două partide vor dinamiza proiectele comune şi se vor susţine reciproc — atât în alegeri, dar mai ales pentru a dezvolta proiecte economice şi sociale de care să beneficieze cetăţenii ambelor ţări.

Semnarea protocolului a avut loc în cadrul vizitei făcute la Bucureşti de o delegaţie a PDM din care au făcut parte preşedintele Marian Lupu, prim-vicepreşedintele Vlad Plahotniuc, preşedintele de onoare Dumitru Diacov şi ministrul PDM Pavel Filip. Delegaţia democraţilor moldoveni a fost primită de preşedintele PSD şi premierul Guvernului României, Victor Ponta.

După semnarea documentului, Victor Ponta a declarat că vizează o colaborare mai intensă cu PDM şi cu Republica Moldova în general: “Vreau să dezvoltăm şi alte proiecte importante împreună. Ştiu că aveţi un proiect important la Chişinău pentru care aţi muncit foarte mult — Centrul Mamei şi Copilului — şi aş fi foarte bucuros să putem să sprijinim finanţarea acestui proiect”.

La rândul său, preşedintele PDM Marian Lupu a subliniat în declaraţia lui că există o bună colaborare între PSD şi PDM: “Vreau să apreciez foarte înalt contribuţia personală a domnului preşedinte Ponta şi a PSD în susţinerea procesului de dezvoltare economică, socială, a infrastructurii în Republica Moldova, proiecte de mare valoare — mă refer aici nu doar la valoarea lor financiară, cât şi la valoarea proiectelor care contribuie de o manieră foarte concretă, nu declarativă, la creşterea bunăstrării”.

Cele două partide social democrate din Republica Moldova şi România vor avea în vedere în perioada imediat următoare şi colaborarea în plan electoral. “Am discutat la această întâlnire diferite teme, legate de colaborarea dintre partidele noastre şi în special tema ce ţine de campania electorală. Am discutat şi alte teme ce ţin de relaţiile dintre Republica Moldova şi România, relaţii care au intrat într-un proces dinamic şi benefic pentru ambele ţări”, a afirmat prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Ministrul şi vicepreşedintele PDM Pavel Filip, prezent şi el la Bucureşti, a punctat elementele concrete ale sprijinului guvernului social-democrat al României pentru Moldova: “Sunt prietenii Republicii Moldova nu doar prin vorbe, dar prin fapte concrete. Vorbim despre gazoductul Iaşi-Ungheni, vorbim şi de ajutoarele pentru reconstrucţia grădiniţelor, ajutoarele pentru reconstrucţia Muzeului de Artă din Chişinău”.

Conform protocolului semnat ieri, Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Social Democrat din România au decis “să consolideze relaţiile de cooperare, comunicare şi sprijinul politic reciproc pentru a asigura dinamismul, calitatea şi finalitatea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”. În document se specifică şi faptul că această colaborare va avea în vedere “creşterea economică, instituţiile statului de drept şi siguranţa cetăţenilor, ridicarea nivelului de viaţă al cetăţenilor, accesul la servicii calitative de ocrotire a sănătăţii”.

PDM şi PSD, partide membre ale Internaţionalei Socialiste, au semnat primul acord de colaborare în anul 2006, iar protocolul semnat marţi va întări în continuare colaborarea reciprocă.

Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md

Echipa PDM, condusă de preşedintele partidului, Marian Lupu, a ajuns astăzi la Hînceşti Expresul PDM Vocea Moldovei a ajuns astăzi la Floreşti