Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Aviaţia sanitară din Moldova ar putea obţine un elicopter nou de ultima generaţie

|versiune pentru tipar||
PDM / 22 octombrie 2014
Partidul Democrat din Moldova

Un model de elicopter modern de producţie BELL în varianta evacuare/salvare medicală a fost prezentat astăzi pe aeroportul internaţional Chişinău conducerii Ministerului Transporturilor, care examinează oportunităţile de achiziţie a două unităţi noi de aparate de zbor destinate serviciului de ambulanţe aeriene. Elicopterul a sosit in Slovacia, ca urmare a demersurilor făcute anterior de către democratul Vasile Botnari, ministru degrevat al Transporturilor.

Reprezentanţiul companiei Bell Helicopter, Jakub Hoda, a menţionat că elicopetrul este proiectat în primul rând pentru furnizarea de asistenţă medicală de urgenţă, fiind unicul ce oferă posibilitatea transportării a doi pacienţii în poziţie culcată concomitent, inclusiv doi însoţitori medicali plus doi membri ai echipajului de zbor. “Este un aparat de zbor de ultima generaţie, având şi costuri de operare mai reduse. În plus, oferă o siguranţă sporită a zborurilor”, a spus Jakub Hoda

Amintim că relansarea aviaţiei sanitare în Republica Moldova s-a realizat în perioada mandatului democratului Vasile Botnari la ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

Astfel, la moment, serviciile de transportare pe calea aerului a bolnavilor în stare gravă se efectuează cu 2 elicoptere reparate şi dotate cu aparataj medical, din dotarea ÎS Moldaeroservice. O etapă care va urma este modernizarea flotei ambulanţelor aeriene.

Vasile Botnari a iniţiat în acest scop discuţii cu mai mulţi producători de elicoptere, care şi-au demonstrat eficacitatea în operaţiunile de evacuare/salvare. “În perioada mea de mandat am reuşit să asigur elaborarea unui business-planul pentru dezvoltarea serviciului aviasan. Costul unui aparat de zbor de acest tip se ridică la 6 milioane de dolari, iar pentru a identifica sursa de finanţare se va apela la credite. Acum, urmează să fie asigurată continuitatea acestui proiect”, a mai spus democratul.

Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md

Meci amical de fotbal organizat la iniţiativa campionului Constantin Ţuţu Echipa Partidului Democrat din Moldova a devenit astăzi mai numeroasă