Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Discursul preşedintelui Marian Lupu în şedinţa plenară

|versiune pentru tipar||
PDM / 12 februarie 2015
Partidul Democrat din Moldova

Stimaţi colegi deputaţi, doamnelor şi domnilor,

Suntem la începutul acestei legislaturi parlamentare, având misiunea de a da o direcţie de viitor pentru Moldova, de a forma un nou guvern. Din punctul de vedere al Partidului Democrat, această direcţie este dictată de votul cetăţenilor, exprimat în 30 noiembrie 2014. Moldova trebuie să continue drumul european pentru că aşa au decis cetăţenii la alegeri.

Mandatul primit de Partidul Democrat este un mandat pentru dezvoltarea Moldovei şi anume pentru dezvoltarea ei în sens european. Activitatea PDM în Parlament şi în Guvern va respecta întru totul această solicitare populară. Reamintesc aici că programul pro-european al PDM Creştem Moldova a pus accentul pe două lucruri de bază: crearea de locuri de muncă mai bine plătite şi ocrotirea familiilor.

De aceea, PDM susţine ca acest nou Parlament să voteze rapid un pachet legislativ pentru stimularea mediului economic. PDM consideră că acest pachet trebuie să cuprindă noi facilităţi pentru atragerea investiţiilor străine, inclusiv comasări de impozite şi taxe, dar şi măsuri de reducere a birocraţiei. Crearea de locuri de muncă mai bine plătite nu se poate face fără creşterea investiţiilor.

De asemenea, PDM consideră că ocrotirea familiilor prin protecţie socială activă este esenţială pentru viitorul ţării. Susţinem măsuri de sporire a plăţilor sociale astfel încât familiile din Moldova să poată face faţă mai bine nevoilor de trai. În acelaşi timp, dorim ca statul să fie mai atent la nevoile familiilor cu copii, să ofere resurse suplimentare pentru îngrijirea sănătăţii şi pentru educaţie, să ajute la găsirea unui echilibru mai bun între timpul dedicat muncii şi timpul dedicat familiei. Fracţiunea noastră va prezenta în următoarea perioadă propuneri concrete în acest sens.

Stimaţi colegi deputaţi, acest nou Parlament are o datorie, datorie moştenită de la vechiul Parlament: avem obligaţia să venim cu măsuri de sprijin pentru agricultori şi agricultură, între care să se numere facilitarea accesului la credite şi garanţii, dar şi o schemă îmbunătăţită de subvenţii în agricultură. Nu vom renunţa la proiectele PDM de încurajare a investiţiilor în agricultură şi a competitivităţii produselor agricole moldoveneşti.

Ne aflăm, stimaţi colegi, într-un moment de consolidare a societăţii moldoveneşti şi a viitorului nostru european. Anul trecut, am semnat şi am ratificat un acord de asociere cu Uniunea Europeană, iar acum suntem în etapa consolidării acestei importante realizări. În faţa noastră se află sarcini importante, obiective ambiţioase.

Mult mai mult decât până acum vom fi obligaţi să vorbim despre bună guvernare, performanţă administrativă, transparenţa instituţiilor, independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei. Şi nu doar să vorbim, dar să acţionăm şi să facem legi pentru a îndeplini aceste obiective.

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană înseamnă mai mult decât un set de drepturi şi facilităţi. Acest Acord înseamnă pentru noi şi obligaţia de a fi inteligenţi şi receptivi, de a prelua bunele practici europene. Să învăţăm de la partenerii noştri, să ne uităm la secretele succesului lor şi să facem la fel pentru a atinge bunăstarea în Moldova.

Caracteristica vieţii politice în această nouă legislatură trebuie să fie stabilitatea. În ultimii doi ani am trecut printr-o experienţă politică complexă, din care cine a avut de învăţat a învăţat. Din partea PDM şi a fracţiunii noastre, sunt în măsură să vă transmit că am pus la punct — împreună cu partenerii noştri politici — mecanisme de dialog şi luare a deciziei pentru a genera constant încredere reciprocă şi a demonstrapredictibilitate la guvernare. În plus, doresc să întindem mâna opoziţiei şi să vedem pe ce subiecte ne putem înţelege, astfel încât marile direcţii de dezvoltare ale ţării să nu fie puse sub semnul întrebării la fiecare rând de alegeri.

Exprim aici dorinţa ca în acest nou Parlament să existe mai mult respect între fracţiunile parlamentare, între toţi deputaţii. Am avut în precedenta legislatură diverse momente neplăcute pe care nu e cazul să le repetăm. Să fim atenţi să nu degradăm imaginea Parlamentului prin confruntări lipsite de decenţă, prin agresiune fizică sau verbală. Putem fi în dezacord fundamental pe diverse chestiuni, dar să o facem civilizat. A face politică nu înseamnă a face scandal. Să demonstrăm că un Parlament nou înseamnă şi un Parlament mai bun, care se ocupă cu toată seriozitatea de problemele cetăţenilor.

Stimaţi colegi,

Discuţiile post-electorale au dus la formarea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană. Această Alianţă, acţionând în sensul mandatelor date de cetăţeni partidelor componente, vine azi în faţa dvs. cu un guvern pro-european şi un program de guvernare pro-european.

Vă solicit dumneavoastră, deputaţilor care credeţi în beneficiile vectorului european, să daţi un vot pentru acest guvern. Şi vă solicit celor care nu vă opuneţi întăririi legăturilor noastre cu partenerii europeni — să votaţi pentru acest guvern.

Stimaţi colegi, eu am convingerea că acest Parlament poate face din drumul european o chestiune de consens politic larg, transpartinic şi transideologic.Vectorul european nu trebuie să fie o chestiune de ruptură, o chestiune care să polarizeze societatea, ci una care să solidarizeze cetăţenii. Apropierea de Europa este un lucru logic, firesc, este un lucru pentru care de 10 ani de zile se fac paşi, mai înceţi sau mai rapizi, mai timizi sau mai hotărâţi.

Ca să fim sinceri până la capăt, în absolut toate fracţiunile parlamentare există deputaţi care — într-o etapă sau alta a vieţii lor publice — au lucrat în mod activ pentru vectorul european. Să scoatem deci chestiunea vectorului european din sfera ideologică şi s-o aşezăm în sfera pragmatismului. Dacă noi, deputaţii, facem acest lucru, la fel vor face şi cetăţenii.

În cursul acestei legislaturi vom aniversa un sfert de veac de la redobândirea independenţei naţionale. E timpul să demonstrăm aici, în Parlament, maturitate şi profesionalism. Să facem din aceste cuvinte un moto al noii legislaturi şi să contribuim prin activitatea noastră la consolidarea unui stat puternic şi prosper.

Vă mulţumesc.

Sursa: www.pdm.md

Partidul Democrat şi-a desemnat echipa care va reprezenta formaţiunea în viitoarea guvernare pro-europeană Marian Lupu: Mesaj cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan