Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 14 ianuarie 2016
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova este în aşteptarea unei decizii pozitive din partea şefului statului, o decizie în acord cu Constituţia Republicii Moldova, cu privire la desemnarea candidatului înaintat de către majoritatea parlamentară absolută pentru funcţia de prim-ministru.

În situaţia în care Preşedintele Nicolae Timofti nu îşi va onora obligaţiile care îi revin, potrivit Constituţiei Republicii Moldova, în desemnarea candidatului majorităţii parlamentare pentru funcţia de prim-ministru, Partidul Democrat din Moldova va constata că s-a ajuns într-un blocaj politic şi instituţional major, care riscă să se transforme într-o criză politică profundă.

Deja constatăm că situaţia din ţară este la un pas de destabilizare, iar prelungirea crizei politice riscă să ducă la violenţe care nu sunt de dorit. Dacă un astfel de scenariu dramatic se va realiza, atunci se va confirma faptul că declanşarea alegerilor anticipate în Republica Moldova este o dorinţă a unor grupuri de interese politice şi economice, o dorinţă pusă în aplicare de către şeful statului, cu implicarea sa.

Cu toate acestea, având în vedere faptul că un segment relevant din populaţia Republicii Moldova îşi doreşte schimbarea situaţiei din ţară prin alegeri anticipate, lucru care reiese din cercetările sociologice la nivel naţional, Partidul Democrat este gata să participe la un exerciţiu politic de acest fel. Noi avem obligaţia să mergem în faţa poporului şi să lăsăm cetăţenii să decidă direcţia spre care doresc să se îndrepte mai departe Republica Moldova.

În ceea ce ne priveşte, noi am făcut toate demersurile necesare din punct de vedere constituţional şi politic, pentru a oferi o soluţie constructivă la actuala situaţie de criză politică. Ne-am exprimat determinarea de a veni cu reforme menite să îmbunătăţească rapid situaţia economică şi socială din ţară, precum şi pentru a face ordine în sistemul corupt al statului.

Noi am oferit soluţia pentru a fi rezolvată criza politică, prin constituirea unei majorităţi politice consistente, lucru care însă nu a convenit unor partide şi grupări de interese — care speră că prin alegerile anticipate vor intra în Parlament şi pun, mai presus de stabilitatea ţării, interesul lor politic îngust. Cetăţenii sunt cei care le vor da calificativul cuvenit, prin vot, în urma alegerilor anticipate.

Sursa: www.pdm.md

Marian Lupu: A fost constituită o majoritate parlamentară, care va înainta candidatura la funcţia de prim-ministru Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova