Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 14 ianuarie 2016
Partidul Democrat din Moldova

Cu referire la noul termen limită, propus de preşedintele Nicolae Timofti pentru confirmarea constituirii majorităţii parlamentare, venim cu următoarele precizări:

Pe masa preşedintelui Nicolae Timofti se află încă din data de 11 ianuarie a.c. un document oficial, prin care este confirmată constituirea unei majorităţi parlamentare absolute, o majoritate care se angajează să susţină candidatul înaintat de către Partidul Democrat pentru funcţia de prim-ministru. Acest document este valabil, nu se poate prescrie la dorinţa grupărilor de interesele politice şi economice care au interes să destabilizeze situaţia din ţară, nici la insistenţa partidelor care promovează alegerile anticipate, nici măcar la dorinţa şefului statului.

Ulterior, începînd din data de 11 ianuarie 2016, majoritatea parlamentară absolută a îndeplinit absolut toate demersurile procedurale necesare. L-a informat pe Preşedinte despre decizia unanimă a celor 56 de deputaţi de a înainta candidatul la funcţia de prim-ministru din partea PDM. Toate actele au fost perfectate şi formalizate în strictă conformitate cu Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Ultima declaraţie de reconfirmare a poziţiei majorităţii parlamentare a fost înregistrată la cancelaria Preşedinţiei chiar astăzi, 14.01.2016.

La acest moment, nu există nici un temei juridic de a revedea decizia majorităţii luate, o decizie semnată şi reconfirmată prin documente care au fost înaintate şefului statului. Mai mult, apreciem că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor, pornind de la zvonul unor ezitări neconfirmate, ar putea să ne aducă la o situaţie absurdă similară cu o eventuală solicitare a Preşedintelui ţării de a reconfirma şi voturile deputaţilor, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012.

Facem un nou apel către Preşedintele Nicolae Timofti să ţină cont de Constituţie, să respecte procedurile şi să se ghideze în activitatea sa decizională de documente oficiale. Declaraţia de constituire a unei majorităţi parlamentare, semnată de 56 de deputaţi, este un astfel de document oficial. “Declaraţiile făcute în spaţiul public de către unii deputaţi”, aşa cum se menţionează în comunicatul Preşedinţiei, rămân doar declaraţii făcute în spaţiul public. Deciziile instituţionale pot fi luate doar în baza prevederilor Constituţiei şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale, dar nu pe afirmaţii neconfirmate, apărute în spaţiul public.

În concluzie, dacă Preşedintele Nicolae Timofti nu îşi va onora obligaţiile care îi revin, potrivit Constituţiei Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata că declanşarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună ştiinţă de către şeful statului, la dorinţa şi insistenţa grupurilor de interese politice şi economice, îndeplinind solicitările partidelor care solicită expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj instituţional care riscă să se transforme într-o criză politică profundă.

Aşa cum am declarat anterior, Partidul Democrat este gata să participe în alegeri anticipate şi în faţa voinţei poporului, ştiind că am făcut tot posibilul, până la acel moment, pentru a evita destabilizarea situaţiei din ţară.

Sursa: www.pdm.md

Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova Discursul candidatului la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip