Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM împlineşte 20 de ani de la înfiinţare

|versiune pentru tipar||
PDM / 8 februarie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Astăzi, 8 februarie 2017, Partidul Democrat din Moldova aniversează 20 de ani de existenţă.

Înfiinţat sub denumirea de Mişcarea pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă şi având drept prim preşedinte pe Dumitru Diacov, PDM a militat de la bun început pentru un stat democratic şi social, care să asigure drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, dar şi să fie atent la nevoile cetăţenilor defavorizaţi. De aceea PDM a participat la coaliţiile reformatoare din Republica Moldova şi apoi a fost în opoziţie faţă de guvernarea comunistă, afirmând nevoia modernizării Moldovei şi a strângerii legăturilor ei cu naţiunile europene.

2009 a fost un an foarte important în istoria PDM. A fost anul în care partidul şi-a recăpătat forţa, reuşind să reintre în Parlament după o scurtă perioadă petrecută ca partid extraparlamentar şi redevenind partid de guvernare sub conducerea celui de-al doilea preşedinte al său, Marian Lupu. În acelaşi timp, Partidul Democrat s-a consolidat şi a ajuns să ocupe un loc şi mai important pe scena politică naţională.

La sfârşitul lui 2016 a avut loc o nouă schimbare de ştafetă în PDM, funcţia de preşedinte fiind preluată de către Vlad Plahotniuc, ales la cel de-al optulea congres al partidului. PDM a demonstrat că este partid unit, coeziv, caracterizat de un puternic spirit de echipă şi orientat spre îmbunătăţirea constantă a propriilor performanţe.

Acum, în momentul împlinirii a 20 de ani de la fondare, partidul se află în cel mai bun moment al existenţei lui politice. PDM este la guvernare ca principală forţă politică a coaliţiei majoritare, având în acelaşi timp cel mai important număr de aleşi locali dintre toate partidele moldoveneşti. De la preluarea guvernării în ianuarie 2016, PDM a făcut faţă cu succes provocărilor actualei etape, reuşind să genereze creşterea economiei, dar şi luând măsuri sociale, promovând reformele de modernizare a ţării şi recâştigând încrederea partenerilor de dezvoltare.

PDM va continua să se afle în fruntea politicii moldoveneşti, susţinând dezvoltarea ţării prin apropierea de Uniunea Europeană, dar şi reforma clasei politice, în aşa fel încât Moldova să devină cât mai curând o ţară de nivel european sub toate aspectele. Mesajul PDM este unul al deschiderii spre viitor şi al încrederii în forţele ţării, în capacitatea noastră de a schimba lucrurile în bine aici, acasă, în Moldova.

Mesajul lui Dumitru Diacov la aniversarea de 20 de ani ai PDM

Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a felicitat membrii şi simpatizanţii formaţiunii cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la fondare, publicând cu această ocazie şi o fotografie de la Congresul de constituire a Mişcării pentru o Moldovă Democrată şi Prosperă — primul nume al actualului PDM.

“Pe 8 februarie 1997, în Sala Teatrului de Operă şi Balet din Capitală, în prezenţa a 1.200 de delegaţi din toate raioanele republicii, ne-am adunat la primul Congres al Mişcării pentru o Moldovă Democrată şi Prosperă — primul nume al actualului PDM. Azi, după 20 de ani, îmi aduc aminte cu plăcere şi nostalgie de acele frumoase începuturi.

Dezideratele de dezvoltare economică, creşterea nivelului de trai în ţară, echitatea socială şi domnia legii, bunele relaţii cu vecinii şi partenerii externi au animat de la bun început Partidul Democrat. Iar angajamentul nostru constant în acest sens e motivul pentru care PDM dăinuie şi continuă să crească.

În acelaşi timp, PDM este de două decenii vocea echilibrului şi moderaţiei în politica moldovenească, departe de abordările care dezbină şi aproape de grijile oamenilor. Interesul general al societăţii ne dictează acest rol, pe care PDM nu l-a abandonat niciodată.

Mă mândresc cu partidul pe care l-am fondat împreună cu mulţi alţi colegi, mă mândresc cu reuşitele echipei democrate, cred în viitorul PDM şi îi felicit pe toţi membrii şi simpatizanţii noştri.

Mai jos aveţi o fotografie de acum 20 de ani, din ziua congresului de înfiinţare. La mulţi ani, PDM!”, a scris Dumitru Diacov.

Sursa: www.pdm.md

Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova Andrian Candu îi răspunde lui Igor Dodon: Într-o democraţie parlamentară un preşedinte responsabil nu înaintează ultimatumuri Parlamentului