Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM este determinat să pună în aplicare reforma Guvernului şi nu renunţă la introducerea votului uninominal, începând cu alegerile din 2022

|versiune pentru tipar||
PDM / 10 mai 2017
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova a stabilit în şedinţa de astăzi a conducerii formaţiunii să susţină continuarea reformei administraţiei centrale şi a oferit Guvernului mandat politic deplin pentru implementarea acesteia în perioada imediat următoare. PDM consideră că reforma dată va duce la eficientizarea activităţii Guvernului, dar şi la reducerea corupţiei şi birocraţiei. Anunţul a fost făcut de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, în briefingul de presă de după şedinţă, la care s-a discutat din punct de vedere politic parcursul implementării reformei, asumate încă de anul trecut.

Preşedintele PDM a declarat că varianta finală agreată de partid este o reformă totală a Guvernului, dar şi a agenţiilor, cu renunţarea la practica partajărilor politice a funcţiilor. “Această metodă, chiar dacă o regăsim şi în multe state europene, nu este bună şi nu a funcţionat bine în Republica Moldova. Noi am propus aceasta acum, când s-ar părea că PDM-ului îi convine actuala formulă matematică. Cei pe care îi numim în funcţii trebuie să fie în primul rând profesionişti în domeniile pe care le conduc”, a afirmat Vlad Plahotniuc, precizând că în acest sens urmează să fie găsit un consens în Coaliţie.

Preşedintele PDM a mai spus că în realizarea acestei reforme nu vor fi acceptate compromisuri sau jumătăţi de măsură. El a subliniat că reforma Guvernului este una dintre cele mai importante, fiind în acelaşi timp şi un test pentru guvernare, prin care aceasta trebuie să demonstreze cât de pregătită este să facă schimbări complexe în Republica Moldova. În acelaşi timp, liderul democrat a admis că vor fi nemulţumiri, inclusiv din partea celor care pierd accesul la resurse sau privilegii, şi a avut un mesaj ferm către cei care vor încerca să blocheze această reformă. “Dacă stăm să ne emoţionăm la fiecare flashmob, în ţara asta nu o să se facă nici o reformă. Suntem pregătiţi pentru genul acesta de provocări. Vom respecta toate opiniile, dar deciziile le vom lua în funcţie de interesul majorităţii cetăţenilor”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Proiectul pe care merge PDM prevede că Guvernul, condus de Prim-ministru, va avea 3 vicepremieri, pornind de la priorităţile Guvernului, şi 9 ministere, faţă de 16 existente acum. Cele 9 Ministere din Guvernul reformat se propun a fi următoarele: Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. De asemenea, mai multe agenţii urmează să fie comasate.

Un alt subiect important discutat în şedinţa conducerii PDM a fost schimbarea sistemului de vot. Astfel, Vlad Plahotniuc a anunţat că PDM nu renunţă la uninominal, la promovarea dorinţei oamenilor de a alege direct deputaţii, iar votarea în prima lectură a unui proiect de compromis — jumătate uninominal şi jumătate pe liste — reprezintă doar un prim pas în schimbarea modalităţii de alegeri în Parlament. “După ce în 2018 se va vota conform sistemului mixt, cetăţenii vor vedea imediat beneficiile uninominalului. Sunt sigur că la alegerile din 2022 nici un politician nu le va mai putea sta în cale şi să le blocheze dreptul de a-şi alege direct deputaţii”, a declarat liderul democrat.

Vlad Plahotniuc a mai spus că PDM în continuare este în căutarea soluţiilor pentru a oferi cetăţenilor posibilitatea revocării deputaţilor în timpul mandatului, iar pentru aceasta examinează inclusiv posibilitatea de modificare a Constituţiei.

Referitor la flashmob-urile unor reprezentanţi ai opoziţiei, cum le numesc organizatorii, el a punctat că PDM respectă dreptul oricui de a-şi spune opinia, inclusiv celor câteva zeci de oameni care protestează, dar a îndemnat să se ţină cont şi de cele peste 850 de mii de persoane care au semnat pentru schimbarea actualului sistem de vot. Totodată, preşedintele PDM a recomandat liderilor de opoziţie ca în lupta pe care o duc împotriva cetăţenilor să nu se ascundă după “fusta unor ONG-uri pe care le-au politizat” şi să-şi asume deschis faptul că nu vor să le dea oamenilor dreptul să-şi aleagă direct deputaţii, după ce chiar ei, în protestele din 2015, le cereau din Piaţa Marii Adunări Naţionale să lupte pentru introducerea votului uninominal.

Despre paşii următori în ceea ce priveşte continuarea reformei electorale a vorbit ministrul Justiţiei, vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari. El a punctat că pentru lectura a doua proiectul va fi propus în discuţie doar după ce va primi avizul Comisiei de la Veneţia. În acest context, ministrul Justiţiei a spus că presiunile care se pun de unii reprezentanţi ai opoziţiei sunt manipulatorii. “Comisia de la Veneţia va analiza proiectul în formula sa de compromis, la fel cum a mai făcut-o anterior, şi va veni cu recomandări tehnice de îmbunătăţire. Este o aşteptare falsă că ei ar putea veni cu opinia asupra oportunităţii de a schimba sistemul electoral. Cei care se prezintă de la opoziţie în mod fals pun presiuni asupra experţilor Comisiei şi dezinformează cetăţenii”, a declarat Vladimir Cebotari.

El a mai spus că, anterior, experţii acestei instituţii au mai examinat o iniţiativă privind schimbarea sistemului electoral, iar la acea dată autorităţile au primit o serie de recomandări, de care s-a ţinut cont acum, inclusiv cea privind existenţa unui consens politic.

Sursa: www.pdm.md

Evenimente de amploare organizate de PDM de 9 mai Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova