Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Proiectul Prima Casă va ajuta tinerii să-şi procure locuinţe cu susţinerea statului

|versiune pentru tipar||
PDM / 7 noiembrie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Statul va ajuta tinerii, inclusiv cei din sectorul bugetar, să-şi procure o locuinţă, prin intermediul programului “Prima Casă”. Partidul Democrat din Moldova a acordat sprijin politic pentru acest proiect, care vine ca soluţie pentru a-i motiva pe tineri să rămână în Moldova.

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat că subiectul — de rând cu alte teme importante pentru oameni, precum situaţia din medicină, legea privind actele de identitate, îmbunătăţirea legii achiziţiilor publice şi, desigur, situaţia din Primăria Chişinău — a fost dezbătut în şedinţa săptămânală de la partid. În şedinţă au fost înaintate mai multe sugestii şi solicitări la adresa Guvernului, inclusiv să vină cu completări la etapa a doua a programului Prima Casă.

În particular, au fost propuse câteva soluţii concrete prin care să fie stimulaţi tinerii din anumite categorii sociale şi profesionale, angajaţi în sistemul bugetar, să achiziţioneze aceste locuinţe beneficiind de facilităţi. Totodată, Vlad Plahotniuc a spus că a cerut Guvernului inclusiv să vadă dacă se pot găsi soluţii ca statul să compenseze jumătate din dobânda achitată pentru creditul imobiliar. “Guvernul va aproba acum cadrul general al programului «Prima Casă», după care, imediat ce vor fi identificate soluţii la propunerile apărute suplimentar, vor fi făcute completările care să aducă un plus de beneficii pentru oameni”, a punctat liderul PDM.

În cadrul briefingului de presă, Vlad Plahotniuc a venit şi cu câteva comentarii referitoare la declaraţii aberante lansate zilele trecute de către oponenţi la adresa lui şi a partidului. Cu referire la situaţia de la Primăria Chişinău, Vlad Plahotniuc a remarcat că Partidul Socialiştilor şi Partidul Liberal deţin majoritatea în Consiliul Municipal, ceea ce le permite să gestioneze situaţia aşa cum doresc. Totuşi, ei preferă să asiste neputincioşi la degradarea oraşului. “Astăzi, socialiştii şi liberalii pot să facă ce vor în Consiliul Municipal Chişinău, inclusiv să mute clădirea Primăriei la Condriţa sau Coloniţa — au voturile necesare. Dar ei stau şi plâng pe la televizor precum că Partidul Democrat, cu doar un singur vot în Consiliul Municipal, le-a luat Primăria! Fie sunt nişte neputincioşi, şi democraţii cu un singur consilier municipal au ajuns mai tari decât două partide cu majoritate în Consiliul Municipal, fie ei mint, ca tot timpul”, a opinat preşedintele PDM. Concluzia liderului PDM este însă că cei care deţin majoritatea în CMC mai degrabă se tem că lucrurile se vor schimba spre bine în Capitală, dar şi că pierd controlul asupra instituţiei care le-a adus beneficii în ultimii ani.

Vlad Plahotniuc a mai amintit că societatea civilă şi presa au semnalat de ani de zile schemele de corupţie din Primăria Chişinău, semnale care nu au fost tratate suficient de serios de către instituţiile statului. În acest context, PDM a decis că, indiferent cine va conduce Primăria capitalei, trebuie găsită o cale pentru eficientizarea activităţii ei şi pentru eliminarea schemelor de corupţie care paralizează instituţia.

Totodată, Vlad Plahotniuc a reiterat că, la moment, Partidul Democrat nu are nici un fel de aspiraţii politice în ceea ce priveşte Primăria, dar este gata să sprijine prin intermediul Guvernului toate proiectele bune pentru Capitală, în interesul locuitorilor.

Liderul democrat a mai remarcat că oponenţii întotdeauna au lovit în Partidul Democrat atunci când partidul a fost puternic şi l-au ignorat atunci când era în afara Parlamentului, iar preocuparea lui ca lider al formaţiunii va fi ca oponenţii “să nu rămână fără ocupaţie”.

Sursa: www.pdm.md

Preşedintele PDM s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Letoniei PDM îşi exprimă dezacordul faţă de campaniile murdare care au contaminat în ultimele zile spaţiul public din Moldova