Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM va asigura sprijinul politic necesar pentru îndeplinirea înţelegerii Moldova — UE privind asistenţa macrofinanciară

|versiune pentru tipar||
PDM / 28 noiembrie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Guvernul şi Parlamentul îşi vor uni eforturile pentru a impulsiona reformele asumate prin semnarea Acordului privind asistenţa macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Subiectul a fost discutat în şedinţa săptămânală a PDM, la care s-a reiterat că semnarea acestui acord este un pas important nu doar din perspectiva banilor care ar urma să vină, dar şi din perspectiva înţelegerilor convenite, a reformelor care vor avea loc în Republica Moldova.

În şedinţă, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a cerut echipei partidului din cadrul Guvernului şi a Parlamentului să studieze înţelegerile la care s-a ajuns cu UE şi să sprijine activ implementarea lor. În acelaşi timp, PDM în calitatea sa de formaţiune responsabilă de actul guvernării va oferi suportul politic care va fi absolut necesar în perioada următoare.

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a venit în cadrul briefingului de presă de după şedinţă cu unele clarificări referitoare la finanţarea din partea UE, urmare a confuziilor din presă, dat fiind că este vorba de două finanţări absolut diferite. Octavian Armaşu a precizat că pentru asistenţa macrofinanciară a fost încheiată săptămâna trecută, la Bruxelles, o înţelegere care prevede suma de 100 de milioane euro, dintre care 40 de milioane — grant şi 60 de milioane — credit. Aceşti bani sunt programaţi pentru anul viitor şi vor veni în 3 tranşe, fără a fi stabilite date calendaristice anume. Ei urmează să fie eliberaţi pe măsura realizării obiectivelor de către Guvern şi Parlament.

Cealaltă finanţare, destinată suportului bugetar, se bazează pe o înţelegere existentă de mai multă vreme cu Uniunea Europeană şi vizează 4 programe: liberalizarea vizelor, liberalizarea comerţului, reforma finanţelor publice şi reforma Poliţiei. “În acest sens, Moldova a făcut în 2016 reformele la care s-a angajat în relaţia cu UE, iar efectele financiare continuă să se vadă, astfel încât ţara noastră va primi luna viitoare 21,5 milioane euro sub formă de grant. Deci este şi o finanţare a UE care ajunge anul acesta, aşa cum corect s-a comunicat de la Guvern”, a punctat ministrul Finanţelor.

Un alt subiect dezbătut în şedinţa PDM a vizat iniţiativa unor partide şi ONG-uri privind un posibil referendum împotriva votului mixt, concluziile politice şi juridice pe această temă fiind prezentate de purtătorul de cuvânt al PDM Vitalie Gamurari, care a avut o intervenţie în cadrul briefingului de presă.

Vitalie Gamurari a punctat că, după eşecul răsunător al Partidului Socialiştilor în referendumul care a avut loc zilele trecute, câteva ONG-uri împreună cu liderii unor partide aflate sub pragul electoral au intrat în combinaţie pentru organizarea unui referendum care ar costa cel puţin 60 de milioane de lei şi care nu poate avea efecte juridice.

Purtătorul de cuvânt al PDM a subliniat că iniţiatorii acestui referendum promovează în realitate un fals, deoarece sistemul electoral nu poate fi schimbat cu mai puţin de un an înainte de alegeri, lucru spus foarte clar inclusiv de către Comisia de la Veneţia, la care atât de des face referire opoziţia. Mai mult, anularea legii privind schimbarea sistemului electoral nu poate avea loc deoarece este o lege care produce deja efecte juridice.

Vitalie Gamurari a mai remarcat că, la alegerile noi care au avut loc de curând pentru 10 primării, partidele de opoziţie care contestă votul mixt nu au avut nici un candidat. Acest lucru arată foarte clar că aceste partide duc lipsă de persoane credibile în teritoriu, din care motiv se ascund după astfel de iniţiative false şi nu doresc ca deputaţii să fie aleşi direct.

Ca urmare, Partidul Democrat condamnă cu fermitate noua modalitate de risipire a banului public prin referendumuri — o modă iniţiată de socialişti şi preluată imediat de câteva ONG-uri politizate, dar şi de PCRM, PN şi PDA. Totodată, reprezentantul PDM a recomandat acestor partide să mai privească o dată rezultatele referendumului din Chişinău şi să găsească alte forme de competiţie politică, alte modalităţi de a ieşi din criza în care se află şi de a câştiga încrederea cetăţenilor, fără să se folosească de banul public pentru a se remarca politic. “Eşecul catastrofal al referendumului din Chişinău a arătat foarte clar că astfel de iniţiative populiste nu au susţinerea oamenilor. Aceste ONG-uri şi partide ar trebui să înveţe lecţia din banii proprii şi să nu risipească banii publici”, a declarat Gamurari.

Sursa: www.pdm.md

Proiectul legii bugetului de stat pentru 2018 a fost dezbătut în şedinţa PDM Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a avut o întâlnire cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio