Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPMUEM

Declaraţia Partidului “Moldova Unită” referitor la represiile politice din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PDSMU (astăzi PMUEM) / 22 decembrie 2008
Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”

Partidul “Moldova Unită” în nenumărate rînduri a preîntîmpinat opinia publică despre scenariul luptei politice ale forţelor de guvernare, concretizînd că actuala conducere e predispusă să utilizeze orice metode de luptă, inclusiv diversiunea politică, provocările şi calomnierile, pentru a-şi prelungi mandatul de aflare la putere.

Membrii partidului ne informează despre indicaţii “ de sus” către instituţile de forţă de a constitui grupe compuse din colaboratori ai organelor de drept, care vor avea misiunea de a exercita presiuni fizice asupra agitatorilor partidelor de opoziţie în timpul campaniei electorale.

Partidul “Moldova Unită” consideră că actuala putere este capabilă de a pune pe rol astfel de acţiuni, deoarece îndată după accederea la guvernare şi-a demonstrat predispunerea spre represiuni politice şi forme inacceptabile de dialog cu oponenţii ei.

Imediat după victoria la alegerile din anul 2005 a fost arestat Valeriu Pasat, dosarul căruia este examinat în judecată pînă astăzi, cu toate că majoritatea martorilor au confirmat nevinovăţia lui, lăsînd să se înţeleagă că această cauză penală a fost fabricată din motive politice. Văzînd în el un concurent real la putere, regimul actual nu numai 1-au impus să părăsească ţara, dar a mers pînă la aceea, că l-au lipsit de dreptul de a-şi prelungi paşaportul şi de a-şi vizita părinţii bătrîni şi bolnavi. Noi considerăm că “dosarul Pasat” este o fabricaţie cu substrat politic şi trebuie să fie clasat imediat. În caz contrar, aceasta poate deveni un precedent de răfuială politică, o practică de acuzare a oricărui cetăţean al Republicii Moldova numai de aceea, că are o altă poziţie, o altă părere, contrară ideologiei partidului de la guvernare. Indiferenţa faţă de “cazul Pasat” înseamnă că oricare lider politic eventual i-ar urma calea.

Evoluţia evenimentelor ne oferă exemple cu prisosinţă. Nu conteneşte şirul dosarelor penale inventate liderului Partidului “Alianţa Moldova Noastră”, Serafim Urechean. Preşedintele Partidului Liberal Democrat este supus unui atac masiv de discreditare. Primarul de Chişinău domnul Dorin Chirtoacă este blocat făţiş pentru a nu-şi putea exercita în deplină măsură atribuţiile sale.

Ia amploare ofensiva contra mijloacelor de informare în masă neafiliate guvernării, în acest sens se încearcă de a sugruma postul de televiziune PRO TV, lipsind astfel societatea de o sursă obiectivă şi echdistantă de informare.

Toate acestea nu sunt altceva decît tentativă de decapitare a frontului politic din Republica Moldova, de conservare a stagnării economice, sugrumarea drepturilor elementare democratice şi libertăţilor cetăţenilor în favoarea clanului de la guvernare.

Mai mult, majoritatea din Parlamentul Republicii Moldova adoptă legi, ce sunt în contradicţie absolută cu normele democratice şi normele dreptului internaţional. Dezbaterile asupra proiectului de lege, conform căruia serviciile speciale ale republicii sunt împuternicite să trieze candidaţii la posturile publice, adoptarea legii ce limitează drepturile persoanelor cu cetăţenie dublă, nu este altceva decît întoarcerea la sistemul totalitar şi crează premize pentru o deflagraţie în relaţia stat-cetăţean.

Situaţia este agravată şi de lipsa de reacţie a autorităţilor la numeroasele observaţii şi avertizări din partea organizaţiilor europene şi internaţionale referitor la încălcarea principiilor democratice, drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului în Moldova, fapt care poate avea ca urmare izolarea republicii pe plan internaţional.

În legătură cu aceasta Partidul “Moldova Unită” dezaprobă acţiunile conducerii Republicii Moldova, ce contravin intereselor cetăţenilor statului, cursului progresist de dezvoltare a ţării şi tendinţei ei de a se încadra în familia ţărilor cu democraţie dezvoltată, unde valoarea principală este Omul, drepturile şi libertăţile lui.

Partidul “Moldova Unită” face apel către toate partidele politice din ţară de a-şi consolida forţele şi de a elabora un plan comun de acţiuni pentru a nu permite alunecarea ţării spre totalitarism şi reacţiune. Ca prim pas considerăm oportun de a face un apel comun către conducerea de vîrf a ţării pentru a ne exprima atitudinea consolidată referitor la starea democraţiei în Republica Moldova, a cere stoparea urmăririlor faţă de opoziţie, amestecului în activitatea instanţelor de judecată şi a organelor de drept din ţară.

Partidul “Moldova Unită” face apel către toată societatea civilă a Republicii Moldova de a lua o poziţie clară şi concisă referitor la încălcarea drepturilor omului în Republica Moldova, de a cere stoparea imediată a urmăririlor pe motive politice, inclusiv în cazul lui Valeriu Pasat.

Partidul “Moldova Unită” este împotriva legislaţiei electorale antidemocratice a Republicii Moldova Republica Moldova se află în pragul unei catastrofe social-economice