Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPMUEM

Declaraţia Partidului “Moldova Unită”

|versiune pentru tipar||
PDSMU (astăzi PMUEM) / 5 iunie 2009
Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”

Către societatea civilă, către partidele de opoziţie, către cetăţenii Moldovei, cărora nu le este indiferent în ce societate vom trăi — în societate liberă deschisă, cu adevărat democratică, unde fiecare cetăţean s-ar putea realiza, unde demnitatea cetăţenilor — ar fi cea mai mare valoare a societăţii, sau într-o societate unde în capul mesei stă frica, umilinţa şi minciuna.

Astăzi Moldova are o şansă să demonstreze întregii societăţi civile şi nu în ultimul rind obştimii internaţionale că noi, moldovenii, suntem oameni civilizaţi, avem o demnitate şi nu dorim să fim marginalizaţi, manipulaţi de oricare ar fi grupări politice. Noi suntem gata să luptăm pentru dreptate şi demnitate. Partidul “Moldova Unită” nu doreşte ca poporul să fie manipulat, minţit, dus în eroare, după cum s-a procedat în campania electorală precedentă. Nu dorim imitaţii de democraţie, de drepturi egale, imitaţii de stabilitate şi echitate.

Partidul “Moldova Unită” cere stricta respectare a Constituţiei, legislaţiei în vigoare şi în primul rînd, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Considerăm, că fiecare cetăţean a ţării noastre nu trebuie să fie indiferent faţă de evenimentele atît sociale, cît şi politice din societatea noastră. Fiecare din noi să pledăm şi să milităm pentru o Moldovă nouă, să ne debarasăm de trecutul nostru primitiv, să mergem la actualele alegeri, în conformitate cu Constituţia, şi să scriem o filă nouă în istoria Moldovei, depăşind etichetarea de cel mai nefericit popor şi cea mai săracă ţară din Europa.

Cu părere de rău, în Moldova coruperea a pătruns adînc în toate sferele şi în primul rînd — în politică. Lucrurile care ar fi de socotit normale: cînd nu se trădează ideea şi poporul, cînd politicienii nu se vînd şi nu se cumpără, au început a fi socotite ca nişte fapte eroice, sau ca ceva ieşit din comun. Guvernarea actuală a reuşit nu numai să bage frica în oameni, dar şi să ştirbească aşa calităţi umane ca demnitatea, cinstea, decenţa cetăţenească.

Actualmente noi vedem în ţară trei forţe politice: stînga, dreapta şi centru. Convingerile unor politicieni, precum că la scrutinul actual ar trebui să ia parte doar forţele de stînga şi de dreapta şi concret să se dea lupta numai între liberali şi comunişti va aduce la aceea că ţara va fi divizată în două sectoare naţionale: proromîni şi proruşi. În societatea noastră există forţe, care nu acceptă ideologia comunistă, însă nu acceptă nici pe cea liberală. Şi atunci persistă riscul că anume această pătură va adera la comunişti. Cu părere de rău, anume liderii partidelor, care declară că prezenţa celorlalte partide, ce nu au trecut pragul electoral nu este necesară, fac o chemare antidemocratică, umilitoare nu numai faţă de liderii însuşi ale acelor partide, însă şi de membrii lor.

Fiecare partid, membrii lui, hotărăsc cum să procedeze în diverse situaţii. Şi nu sunt acceptate indicaţiile liderilor altor partide.

Partidul “Moldova Unită” consideră, că actualmente este necesară consolidarea forţelor democratice, care vor merge pe o listă comună. Ne adresăm la liderii partidelor de orientare democratică de centru, ca să formăm o listă comună, îndemnăm liderii acestor partide: lăsaţi ambiţiile, aroganţa şi orgoliul personal, încetaţi să vă consideraţi unii mai presus decît alţii şi să unim forţele, să dăm dovadă de înţelepciune întru viitorul poporului şi a copiilor noştri.

Partidul “Moldova Unită” propune să mergem la scrutin pe lista Partidului Social-Democrat, luînd în consideraţie că anume acest partid (din cele care n-au trecut pragul electoral la alegerile precedente) a obţinut cel mai bun rezultat.

Noi chemăm partidele de orientare democratică de centru să ducem o luptă civilizată pentru libertate, dreptate, democraţie şi demnitate, pentru un viitor pe care îl merită poporul nostru.

Consiliul politic al partidului “Moldova Unită”
Declaraţia Partidului “Moldova Unită” Declaraţia Partidului “Moldova Unită”