Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Declaraţia PEMAVE cu privire la utilizarea agentului termic în spaţiul locativ orăşenesc Chişinău

|versiune pentru tipar||
PEMAVE (astăzi PVE) / 25 decembrie 2008
Partidul Verde Ecologist

Cea mai mare parte, circa 2/3, din sursele energetice utilizate în Republica Moldova sunt destinate asigurării confortului în mediul de muncă şi de trai al oamenilor. Republica Moldova importă 98% din necesarul energetic. Conform calculelor pînă la 40% din sursele energetice utilizate de spaţiul locativ pot fi economisite.

Deşi exiztă “Legea privind conservarea energiei”, există “Programul naţional de conservare a energiei”, “Programul naţional de utilizare a surselor renovabile de energie pînă în anul 2010” — toate aceste documente statale sînt buchii moarte.

Nimeni din cei care produc căldura pentru oameni, nici instituţia independentă, menită să susţină introducerea mecanismelor de piaţă în sectorul energetic, protejînd în acelaşi timp interesele consumatorilor — Agenţia Naţională de Reglementări în Energetică, azi, în miez de iarnă, n-o să ne spună cîtă căldură se aruncă aiurea, în vînt, pe liniile de transport al agentului termic, prin uşile ce nu se închid, prin geamuri sparte, acoperişuri şubrede, pereţii fisuraţi ai clădirilor mai vechi şi mai noi din fondul locativ. Este necesar să promovăm o administrare gospodărească a fondului locativ, a producerii de căldură. Atunci cînd nu se doreşte şi nici nu se ştie, din lipsă de competenţă, din ambiţii deşarte cum trebuie să muncim după norme şi standarde civilizate începe cearta, se manifestă lipsa de cultură.

Cerem subsidii, din buget, din banii destinaţi grădiniţelor de copii, şcolilor, universităţilor, spitalelor pentru a acoperi inactivităţile şi iresponsabilităţile factorilor de conducere.

Partidul ecologist “Alianţa Verde”, conform principiilor expuse în programul verzilor europeni “Un viitor verde pentru Europa”, conform Tratatului Comunităţii Energetice, la care aderă şi Republica Moldova considerăm că prin economisirea energiei protejăm mediul înconjurător şi economisim banii noştri.

În acest scop este necesar ca organele abilitate să elaboreze măsuri concrete, iar Guvernul să controleze implementarea lor pentru a economisi energia termică şi a proteja consumatorul.

Pe omul de rînd, pe marea parte a societăţii nu-i interesează interesele politice. Oamenii vor să trăiească bine, să aibă căldură în case şi în suflete.

Să le asiguram aceste drepturi!

Declaraţia Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova Declaraţia PEMAVE cu privire la situaţia social-politică provocată de alegerile anticipate