Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Declaraţia Partidului Ecologist “Alianţa Verde” cu privire la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PEMAVE (astăzi PVE) / 10 noiembrie 2009
Partidul Verde Ecologist

Decizia Plenarei Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova de a nu participa la alegerea preşedintelui, în acelaşi timp declaraţiile unor structuri politice de extremă stângă referitor la istorie şi statutul limbii oficiale ne dovedesc că în Republica Moldova sunt forţe ce vor să ne ţină permanent în vârtejul distrugător al luptelor revoluţionare.

Pe de altă parte această decizie dovedeşte însă o dată că Partidul Comuniştilor a ajuns la apogeul crizei provocată de propria ideologie şi camarilie din actuala conducere, ea preocupată fiind în primul rând de destinul personal depunând efortul zadarnice de a evita dezvăluirea ilegalităţilor, faptelor de corupţie, averilor fabuloase obţinute pe căi ilicite fiind la conducerea acestei ţări,

Оn final şi implicit, aceste manevre de tip bolşevic având în esenţa lor scopul divizării şi terorizării întregii societăţi sunt îndreptate spre a zădărnici cursul firesc şi real de adeverire la Uniune Europeană, promovat consecvent de coaliţia democratică majoritară a Parlamentului Republicii Moldova.

Partidul Ecologist “Alianţa Verde”, consideră, că criza politică din Republica Moldova care mai mult de un an ţine ţara în tensiune, poate erupe în acţiuni necontrolate ce ar pune în pericol pacea şi stabilitatea în întreaga regiune.

Оn această ordine de idei, Partidul Unit Verde European la întrunirea de la Sevastopol (29–30 octombrie 2009) ale partidelor verzi din Bazinul Mării Negre în documentele aprobate dovedeşte preocupările sale pentru stabilitatea politică, pacea, prosperarea economică şi echitatea socială a popoarelor din această regiune.

Nealegerea repetată a preşedintelui statului, provocarea continuă de alegeri parlamentare nu este numai un joc al infantilismului politic, ci mai degrabă o manifestare a unor lacune conflictuale din legislaţia Republicii Moldova, şi, în primul rând în Constituţia Statului, care la vremea lor au fost admise cu sau fără de voia oamenilor politici, de predecesori actualilor deputaţi, într-un stat democratic, de drept, dacă lucrurile merg aiurea, înseamnă că legea e strâmbă şi trebuie îndreptată.

Totuşi, considerăm că în actualul parlament sunt forţe, care pot manifesta voinţă politică pentru a face modificări în Constituţie, încât Preşedintele Statului să fie ales cu simpla majoritate de voturi şi a evita astfel evoluarea spre un proces pentru un referendum popular iar prin urmare şi cheltuieli suplimentare din bugetul statului, cu bani din buzunarul nostru al tuturor.

A venit vremea ca oamenii politici din Parlament să lase ambiţiile de grup. Să gândească înţelept, cu mintea trează la cei săraci şi oropsiţi, la cei plecaţi în lumea mare să muncească pentru o bucată de pâine pentru copiii lor, rămaşi acasă. Ei sunt mulţi şi au delegat puterea lor actualilor deputaţi.

Rămâne ca acum să dovedească că pot s-o păstreze şi s-o aplice pentru binele poporului lor.

Biroul Politic PEMAV

Adresarea Partidului Ecologist “Alianţa Verde” către Partidul Comuniştilor din Republica Moldova Declaraţia Biroului Permanent al PEMAVE cu privire la reprezentarea publică a partidului de către persoane fără apartenenţă la PEMAVE