Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Comunicat de presă al Partidului Verde Ecologist

|versiune pentru tipar||
PVE / 15 octombrie 2013
Partidul Verde Ecologist

Partidul Verde Ecologist, membru cu drepturi depline al Partidului Verde European, a expediat misiunilor diplomatice a ţărilor membre UE, conducerii Partidului Verde European, preşedinţilor partidelor verzi, deputaţilor din forurile legislative a ţărilor membre UE, deputaţilor verzi, deputaţilor euro-parlamentari din cadrul grupului “Verzi. Alianţa liberă europeană” următoarea adresare, recepţionarea căreia a fost confirmată.

Stimaţi Colegi,

La summitul parteneriatului Estic de la Vilnus (28–29 noiembrie 2013) statele membre ale UE vor decide asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, eveniment care încununează speranţele, strădaniile, eforturile depuse de R.Moldova timp de 20 de ani pentru integrarea ei europeană. Calea spre summitul de la Vilnus n-a fost uşoară, a fost însoţită de multe obstacole de ordin politic şi economic. Republica Moldova este un stat nou, format pe un teritoriu anexat de U.R.S.S. în urma pactului Ribentrop-Molotov (1939) — un teritoriu de importanţă geopolitică. Anumite forţe din Federaţia Rusă vor să menţină cu orice preţ acest teritoriu în sfera lor de interese politice, militare, economice. Astfel timp de 20 de ani Republica Moldova a fost supusă unor încercări fără precedent exprimate prin: război de secesiune, organizat de Armata a XIV a Rusiei în raioanele de Est; constrîngeri politice exercitate de emisari de ordin înalt, trimişi permanent la Chişinău de la Kremlin; şantaj economic direct: închiderea conductei de gaze în plină iarnă, interzicerea produselor vinicole, a fructelor moldoveneşti pe piaţa rusă; maltratarea şi expulzarea forţată a cetăţenilor moldoveni aflaţi la muncă în mod legal în Rusia, organizarea de coloana a V rusă în Chişinău a tot felul de proteste, “revoluţii de catifea”, menite să destabilizeze situaţia. Toate acestea au un singur scop: de a submina încrederea populaţiei în guvernarea pro-europeană şi a forţa Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus.

În pofida teroarei , circa 60% din populaţie, conform sondajelor de opinie, îşi leagă speranţele, considerînd că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Convingerile populaţiei au suprt istoric. Din cele mai vechi timpuri poporul nostru a avut relaţii de colaborare, de înţelegeri şi susuţineri reciproce cu statele europene. În sec. XIX-XX noi am avut acelaşi destin ca şi statele baltice: Lituania, Letonia, Estonia, astăzi membri cu drepturi depline ai UE.

Partidul Verde Ecologist din Moldova a optat permanent şi metodic pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Prin declaraţiile politice, rezoluţiile elaborate şi aprobate la Consiliul Conducătorilor al Partidului Verde European, acţiunile, manifestările practice întreprinse, am făcut şi vom face tot ce ne stă în puteri pentru a menţine pacea şi buna înţelegere în această regiune, să asigurăm urmaşilor mediul cultural şi social durabil.

Apelăm la solidaritatea ecologistă- verde şi totodată solicităm susţinerea politică a Domniilor Voastre în vederea utilizării instrumentelor, relaţiilor de care dispuneţi, pentru a facilita semnarea din partea ţărilor membre UE a tratatului de asociere a Republicii Moldova la UE.

Sîntem conştienţi, că semnarea tratatului de asociere e primul pas politic concret pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi că mai există multe lucruri pe care urmează să le facem, ca Moldova să devină un stat european, unde să nu fie corupţie, să se respecte drepturile omului, să se implimenteze pe deplin, toate convenţiile şi directivele europene cu privire la protecţia mediului şi la dezvoltarea durabilă — toate sunt realizabile prin tenacitate şi voinţă politică, calităţi de care dăm dovadă. Numai împreună, putem supraveţui, putem făuri “Un Viitor Verde pentru Europa”.

Cu înalte consideraţiuni

Preşedintele Partidului Verde Ecologist
Prohniţchi Anatolie

Biroul Permanent al Partidului Verde Ecologist: Dumbrăvenu Andrei, Palancean Alexei, Reniţa Aleco, Albu Serghei, Bobu Victor, Cibotari Gheorghe, Donea Alexandru.

Îndemnam toate forţele politice, atît parlamentare, cît şi extraparlamentare să lase ambiţiile proprii şi să fim uniţi pe calea parcusului European al ţării noastre, Republica Moldova.

Reuniunea verzilor din Republica Moldova şi Ucraina Mafia pădurilor şi din agricultură ameninţă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană