Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie privind necesitatea aderării Republicii Moldova la NATO

|versiune pentru tipar||
PL / 24 mai 2006
Partidul LiberalPartidul Liberal consideră că retragerea trupelor şi a arsenalului militar rusesc de pe teritoriul Republicii Moldova, soluţionarea problemei transnistrene, integrarea în Uniunea Europeană, asigurarea securităţii politice şi economice nu vor putea fi realizate fără aderarea Republicii Moldova la sistemul de securitate al statelor europene — NATO.

Majoritatea populaţiei Republicii Moldova percepe în mod corect NATO, şi anume faptul că este o alianţă paneuropeană şi transatlantică, o umbrelă de securitate pentru ţările din Europa de Vest, Centrală şi de Est, având misiunea de apărare a membrilor săi de pericolele adresate integrităţii lor teritoriale sau independenţei politice, precum şi de păstrare a păcii şi de control al crizelor.

Aprobarea de către Consiliul Nord-Atlantic a Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului NATO — Republica Moldova, precum şi apelul statelor membre NATO care au cerut Federaţiei Ruse să-şi îndeplinească necondiţionat şi în totalitate angajamentele asumate la Summit-ul OSCE de la Istambul cu privire la retragerea forţelor sale militare din Republica Moldova, demonstrează că NATO manifestă interes faţă de restabilirea ordinii constituţionale şi a păcii durabile în această zonă.

Fiind conştienţi de faptul că Republica Moldova nu va putea scăpa de influenţa Federaţiei Ruse şi nu va putea obţine retragerile trupelor şi al arsenalului militar rusesc de pe teritoriul său, decât cu sprijinul şi asistenţa unui aliat puternic precum este NATO, Partidul Liberal se pronunţă hotărât pentru aderarea Republicii Moldova la NATO.

Considerăm că eforturile RM în asumarea acestui obiectiv, trebuie să pornească de la afirmarea oficială a dorinţei de aderare în calitate de membru NATO, demararea procedurilor juridice pentru modificarea art. 11 din Constituţie (excluderea neutralităţii RM), denunţarea acordului CSI şi părăsirea acestei organizaţii, implementarea cu bună — credinţă a planului individual de acţiuni şi racordarea la standardele NATO a sistemului de securitate al Republicii Moldova etc. Asumarea aderării la NATO va deschide noi oportunităţi pentru soluţionarea problemei transnistrene şi va da consistenţă şi legitimitate demersului nostru european.

Experienţa ţărilor din Europa de Est, care au optat pentru integrarea Europeană, ne arată că aderarea la NATO reprezintă o etapă premergătoare aderării la UE.

Serviciul de presă al PL
Lansarea actiunii — “PANGLICA SOLIDARITATII”, in semn de sustinere a elevilor, profesorilor si parintilor de la Liceul “Gheorghe Asachi” Declaraţie privind inaugurarea Cimitirului de Onoare al Eroilor Romîni de la Ţiganca şi poziţia UTCM în această privinţă