Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie privind instituirea anticonstituţională, de către guvernarea comunistă, a propriei ideologii la nivel de politică oficială a R. Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 25 septembrie 2006
Partidul LiberalPartidul Liberal constată că prin introducerea cursului de istorie integrată, sub pretextul consolidării statalităţii moldoveneşti, guvernarea comunistă începe să instituie ideologia comunistă la nivel de ideologie oficială a statului.

Partidul comunist promovează politica URSS, care după ocupaţia Basarabiei în 1940 a omorît sute de mii de moldoveni numai pentru faptul că aveau conştiinţă romînească şi se împotriveau doctrinei sovietice care prevedea formarea “naţiunii moldoveneşti” pentru a argumenta “eliberarea” şi formarea RSSM. Ocupanţii înţelegeau că ar fi fost complet lipsiţi de credibilitate în cazul în care ar fi argumentat “eliberarea romînilor de sub romîni”.

Prin înlocuirea cursului de “Istorie a romînilor” cu “Istoria integrată” guvernarea comunistă continuă politica sovietică, antiştiinţifică a “moldovenismului”, ceea ce contravine articolului 5 din Constituţie, care stipulează că ,,nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului.

Guvernul în loc să majoreze salariile, pensiile, bursele cheltuieşte banii publici pentru materializarea falsurilor istorice, impune prin ordine pedagogii şi elevii să accepte, ca pe timpul dictaturii sovietice, interpretările distorsionate ale documentelor şi evenimentelor istorice, provocînd prin aceasta o crimă împotriva istoriei, împotriva romînilor moldoveni, lipsindu-i de dreptul inalienabil de a-şi cunoaşte istoria şi identitatea naţională.

Partidul Liberal constată faptul că rezistenţa justificată şi legală împotriva politicii de “moldovenizare”, tendinţa populaţiei majoritare de a se autoidentifica etnic şi lingvistic este catalogată din păcate de către conducerea R. Moldova drept o tendinţă subversivă direcţionată împotriva statalităţii Republicii Moldova.

Partidul Liberal se solidarizează cu profesorii şi elevii Liceului “Mihai Viteazul” în respingerea predării şi audierii istoriei falsificate şi cheamă profesorii şi elevii celorlalte licee şi şcoli să susţină iniţiativa colectivului Liceului “Mihai Viteazul” în lupta împotriva politizării istoriei naţionale, falsificării adevărului istoric şi propagării ideologiei sovietice a moldovenismului.

Partidul Liberal condamnă politica anticonstituţională şi antinaţională promovată de guvernarea comunistă şi va ataca în judecată ordinul Ministerului Educaţiei şi Tineretului al R. Moldova în temeiul căruia cursul de istorie integrată a fost introdus în învăţămînt abuziv şi anticonstituţional.

Serviciul de presă al PL
Declaraţia Partidului Liberal privind dezacordul faţă de politica Guvernului de reducere a numărului de locuri în instituţiile de învăţământ superior Comunicat referitor la viziunea PL cu privire la politica de unificare a formaţiunilor de orientare liberală