Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Comunicat de presă al Partidului Liberal

|versiune pentru tipar||
PL / 17 ianuarie 2007
Partidul LiberalPartidul Liberal susţine integral revendicările învăţătorilor şi profesorilor universitari privind majorarea salariilor, micşorarea şarjei didactice, îmbunătăţirea dotării materiale, asigurarea cu spaţiu locativ, construirea căminelor pentru studenţi şi cere guvernului să le soluţioneze cât mai urgent.

Partidul Liberal a atras în mod constant atenţia asupra politicii păguboase a guvernării, politică îndreptată împotriva intereselor cadrelor didactice. În timp ce situaţia în învăţământ rămâne a fi deplorabilă, guvernarea nu numai că nu întreprinde nimic pentru soluţionarea problemelor, ci anulează până şi majorările promise.

Înaintea alegerilor parlamentare din anul 2005, PCRM a promis majorarea cu 100% a salariilor în învăţământ. În septembrie 2005 au fost acordate doar 40% din cele 100% promise. Restul de 60% a fost amânat pentru sfârşitul anului 2005, apoi amânat până la sfârşitul anului 2006, pentru ca în decembrie 2006 majorările de salariu să fie anulate. Această atitudine a puterii faţă de educatori, profesori şi de fapt faţă de marea majoritate a angajaţilor din sfera bugetară nu reprezintă doar o succesiune de promisiuni deşarte, ci se constituie într-o adevărată bătaie de joc faţă de cei care pun bazele zilei de mâine a societăţii noastre.

Este încălcată legea învăţământului. Banii publici sunt direcţionaţi greşit. Guvernul refuză să aloce 7% din PIB pentru învăţământ, cheltuind în acelaşi timp milioane de lei în scopuri de propagandă a PCRM, prin aşa-zisele manuale de istorie integrată. Guvernul a redus numărul de locuri în universităţi, măsură care încalcă dreptul la învăţătură şi limitează accesul tinerilor la educaţie, în acelaşi timp majorând cheltuielile pentru reparaţii în vile de protocol şi pentru alte dotări luxoase. Guvernarea comunistă, prin politica sa retrogradă faţă de învăţământ, limitează aproape în totalitate posibilităţile învăţătorilor şi profesorilor de a creşte pe plan profesional, de a se pregăti calitativ de ore, şi de a obţine rezultate didactice şi ştiinţifice din ce în ce mai bune.

Partidul Liberal consideră că revendicările pedagogilor mai mult decât întemeiate, însă majorările cerute sunt departe de salariile pe care le merită pe deplin dascălii noştri, de aceea Partidul Liberal se pronunţă pentru ca salariile învăţătorilor să reprezinte 50 % din salariile deputaţilor, salariile profesorilor universitari să fie situate la nivelul salariilor deputaţilor, iar bursele studenţilor sa fie majorate până la 70 % din coşul minim de consum.

Totodată cerem asigurarea şi respectarea autonomiei universitare; respectarea principiului constituţional al gratuităţii învăţământului de stat; dotarea instituţiilor de învăţământ cu material didactic; majorarea surselor financiare pentru modernizarea bazei tehnico — materiale a instituţiilor de învăţământ; construirea locuinţelor şi atribuirea terenurilor pentru construcţia caselor pentru cadrele didactice şi tinerii specialişti, îmbunătăţirea condiţiilor de trai în căminele studenţeşti, soluţionarea problemei spaţiului locativ pentru studenţi, construirea de cămine private etc.

Serviciul de presă al PL
Comunicat de presă al Partidului Liberal Comunicat de presă cu privire la aniversarea a 148 de ani de la Unirea Principatelor Române