Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Apel al Partidului Liberal

|versiune pentru tipar||
PL / 3 februarie 2007
Partidul LiberalLa sfarsitul lunii ianuarie curent, regimul ilegal de la Tiraspol a inceput distrugerea si profanarea cimitirului militar din Tighina. Partidul Liberal condamna aceste acte de vandalism isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu barbaria comisa la Tighina. Aceste actiuni se inscriu sirul nelegiuirilor comise de regimul Smirnov, creat si alimentat de Federatia Rusa, incepand cu 1990 si pe parcursul a tuturor ultimilor 17 ani.

Potrivit relatarilor locuitorilor orasului Tighina, in cimitir au fost inmormantati ostasi romani, rusi, germani, turci, suedezi. Calcarea, pangarirea si distrugerea mormintelor cu buldozere, nivelarea pamantului laolalta cu ramasitele umane reprezinta o incalcare flagranta a Conventiei de la Geneva cu privire la protectia victimelor de razboi din 12 august 1949 si un precedent grav in istoria omenirii.

Protocolul aditional nr. 1 al Conventiei prevede la articolul 34 ca: “Ramasitele persoanelor care au decedat din cauze avand legatura cu o ocupatie sau in timpul unei detentii, ca rezultat al unei ocupatii sau al ostilitatilor, si acelea ale persoanelor care nu erau resortisantii tarii in care ele au decedat ca urmare a ostilitatilor, vor trebui sa fie respectate, iar mormintele tuturor acestor persoane trebuie sa fie respectate, intretinute si marcate.” Protocolul aditional nr. 4 al Conventiei prevede la art. 130 ca: “Autoritatile detinatoare vor veghea ca internatii decedati in captivitate sa fie ingropati in mod onorabil, daca e posibil dupa riturile religioase carora le apartin, si ca mormintele lor sa fie respectate, intretinute cuviincios si insemnate astfel ca sa poata fi oricand regasite.”

In acest sens, Partidul Liberal face apel catre organismele internationale sa intreprinda toate masurile necesare in vederea opririi actiunilor inumane desfasurate in cimitirul militar de la Tighina de regimul ilegal de la Tiraspol, in vederea respectarii normelor internationale in materie, precum si pentru pastrarea si cinstirea memoriei victimelor de razboi si a tuturor celor care au trecut spre cele vesnice.

Mihai Ghimpu,
Presedinte al PL

Comunicat de presă cu privire la aniversarea a 148 de ani de la Unirea Principatelor Române Declaraţie privind susţinerea salariaţilor din sfera bugetară