Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie privind susţinerea cerinţelor cetăţenilor care activează în baza de patentă

|versiune pentru tipar||
PL / 25 februarie 2007
Partidul LiberalOrganizaţia de Tineret a Partidului Liberal susţine, întru totul, protestele cetăţenilor care activează în bază de patentă.

În urma intrării în vigoare la 1 ianuarie 2007 a legii nr. 208-XVI din 07.07.2006, situaţia a devenit critică în sfera business-ului mic şi mijlociu, prin interzicerea activităţii de antreprenoriat în bază de patentă. În Republica Moldova sunt 45 de mii de deţinători ai patentei de întreprinzător. Interzicerea micului comerţ va lăsa fără lucru peste 80 la sută dintre aceştia. Realmente, ei vor deveni şomeri.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal constată că guvernanţii fac lobby companiilor transnaţionale, dar nu sprijină micul business autohton, deoarece companiile în cauză dispun de resurse enorme ce nu se pot compara cu câştigul de 10–20 de lei pe zi a unui deţinător de patentă. De unde ar putea lua ei bani pentru a face lobby şi a sponsoriza, de exemplu, acţiunile Partidului Comunist.

Primul pas al procesului de redistribuire a pieţei a fost legea nr.208, al doilea pas va fi închiderea pieţelor şi al treilea, construirea pe teritoriul, deja, fostelor pieţe a unor supermarketuri. Toate acestea creează impresia că un grup de persoane doreşte să monopolizeze piaţa de desfacere, inclusiv urmăreşte scopul de a crea o armată de braţe de muncă pentru viitorii patroni ai reţelei de supermarketuri.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal crede ca legea în cauză este un atentat la iniţiativa privată, realizat de guvernarea comunistă care se arată incapabilă de a gestiona administrarea statului respectând, în acelaşi timp, drepturile si libertăţile omului. Acolo unde legea nu funcţionează pentru om, ai impresia că guvernul funcţionează cu patentă.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal consideră că guvernarea actuală are toate pârghiile pentru a stopa economia tenebră a unor deţinători de patente care făcând milioane se eschivează de la plata în buget şi crede că evaziunea fiscală a unor deţinători de patente nu poate servi drept temei pentru interzicerea activităţii de patent la moment.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal cere anularea legii nr. 208-XVI din 07.07.2006 deoarece este prematură, va lipsi de locuri de munca 45.000 de cetăţeni care la rândul lor salvează de la sărăcia pe care o trăim sute de mii de oameni.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal
Declaraţie privind susţinerea salariaţilor din sfera bugetară Declaraţie privind condamnarea politicii antiromâneşti a comuniştilor din Republica Moldova