Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal se opune intenţiei guvernării comuniste de a închide peste 120 de şcoli din republică

|versiune pentru tipar||
PL / 17 iunie 2008
Partidul Liberal

Partidul Liberal îşi exprimă opoziţia fermă în legătură cu decizia Ministerului Educaţiei de a închide sau comasa peste 120 de instituţii şcolare care au până la o sută de elevi.

Partidul Liberal consideră că, în cazul în care Ministerul Educaţiei va începe implementarea unui plan de optimizare în acest domeniu, consecinţele pe termen mediu vor fi deosebit de grave, iar într-o perspectivă de cel mult 50 de ani satele republicii ar putea să rămână fără şcoli, elevi şi profesori.

Partidul Liberal constată, cu regret, că populaţia R.Moldova continuă să scadă, iar guvernul comunist de la Chişinău, în loc să întreprindă măsuri concrete pentru a stimula creşterea natalităţii, preferă să închidă şcolile în care studiază un număr mai redus de elevi. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, comparativ cu anul 2000, în 2008 se remarcă reducerea ponderii grupei de vârstă de 0–14 ani de la 23,8% la 17, 6%, ceea ce înseamnă că în această perioadă numărul populaţiei tinere a scăzut cu 238 mii de persoane.

Partidul Liberal consideră că situaţia aceasta este şi consecinţa faptului că din 2001 s-a intensificat procesul emigrării masive a populaţiei băştinaşe a R. Moldova, iar comuniştii, care se află de aproape opt ani la guvernare, nu au depus nici un efort pentru a crea locuri de muncă în vederea asigurării unor condiţii decente de trai, astfel încât cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să plece, nu au realizat reforme socio-economice eficiente, nu au atras investiţii pentru dezvoltarea economiei.

Partidul Liberal atenţionează asupra faptului că, în cazul în care Guvernul va începe să închidă şcolile din republică, un număr mare de copii se vor confrunta cu dificultăţi noi în procesul de învăţământ; este posibil ca mulţi dintre ei să renunţe să-şi continue studiile. De asemenea, mulţi profesori vor rămâne fără serviciu, iar acest lucru va aprofunda şi mai mult flagelul pustiirii satelor noastre.

În legătură cu cele sus-menţionate, Partidul Liberal cere guvernării comuniste:

Departamentul de comunicare al PL
Partidul Liberal se pregăteşte pentru alegerile parlamentare din 2009 Comunicat de presă privind susţinerea cerinţelor protestatarilor privitor la majorarea pensiilor