Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal susţine iniţiativa României de creare a unui mecanism european de soluţionare a conflictelor îngheţate

|versiune pentru tipar||
PL / 21 august 2008
Partidul Liberal

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei, desfăşurată sub paravanul propagandistic al unei misiuni de pacificare, în cadrul căreia o întreagă armată regulată a Federaţiei Ruse, depăşind numeric de zeci de ori efectivele de pace propriu-zise staţionate în Osetia de Sud, a fost trimisă în ajutorul acestora, a relevat întregii comunităţi internaţionale natura mincinoasă a forţelor de pace ruse, impuse în perimetrul conflictelor îngheţate din Caucaz şi Republica Moldova, precum şi obiectivele strategice adevărate pe care Rusia le urmăreşte prin impunerea acestor forţe zise de “pace”.

În realitate, Federaţia Rusă a utilizat efectivele respective ca forţe de atac şi distrugere a capacităţilor militare, economice şi de infrastructură ale statului suveran pe teritoriul căruia se aflau, precum şi la crearea ulterioară de posturi militare de control în diferite regiuni şi oraşe georgiene care nu au nici o legătură cu zona de securitate a Osetiei de Sud.

Se poate astfel afirma cu toată certitudinea că forţele de pace ruse au fost folosite drept pretext şi factor determinant pentru intervenţia militară a armatei regulate a Federaţiei Ruse.

Ca urmare a acestor evenimente, Partidul Liberal consideră că statutul trupelor ruse de menţinere a păcii, staţionate în Osetia de Sud, Abhazia şi Transnistria, a fost compromis iremediabil. În noua situaţie creată, aceste trupe nu mai pot îndeplini misiuni de pace în perimetrul conflictelor îngheţate.

Partidul Liberal consideră că anume din cauza forţelor de pace ruse, care au acţionat de fapt ca forţe de susţinere a regimurilor separatiste, s-a tergiversat nepermis de mult lichidarea acestor focare de tensiune şi de şantaj la adresa independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi Georgiei.

De asemenea, Partidul Liberal constată că în prezent Rusia foloseşte aceste forţe de pace nu pentru a soluţiona conflictele îngheţate, ci pentru a le conserva şi a le activa potrivit propriilor planuri imperialiste, transformându-le în adevărate războaie de ocupaţie, de violare a integrităţii teritoriale şi de impunere a dominaţiei sale unor naţiuni libere şi independente.

Pornind de la raţiunile expuse mai sus, Partidul Liberal susţine iniţiativa lansată de preşedintele României Traian Băsescu la Chişinău de creare a unui mecanism european de soluţionare a conflictelor îngheţate, care să presupună identificarea unor soluţii rapide, neîntârziate şi durabile, în condiţiile modificării radicale a structurii forţelor de pace, ale implicării plenare a UE, în acord cu legislaţia internaţională şi cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Departamentul de Comunicare al PL
Partidul Liberal ajută sinistraţii din Ştefan Vodă Tinerii Liberali au vizitat Ţara, la invitaţia Preşedintelui României, Traian Băsescu