Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Comunicat de presă al PL privind desfăşurarea Caravanei “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”

|versiune pentru tipar||
PL / 5 octombrie 2008
Partidul Liberal

Astăzi, la ora 9.00, Partidul Liberal a demarat Caravana “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”. Acţiunea a început în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde s-au adunat membrii şi simpatizanţii Partidului Liberal, care protestează împotriva prezenţei militare a Federaţiei Ruse pe teritoriul RM şi cer retragerea ei necondiţionată, imediată şi completă.

Deşi Partidul Liberal a avizat autorităţile locale municipale despre organizarea Caravanei “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, iar Primarul General al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a emis o dispoziţie în acest sens, poliţia a acţionat contrar prevederilor legale. Astfel, forţele de ordine au blocat accesul maşinilor organizatorilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale, după care au întocmit în mod nejustificat procese-verbale şi au ridicat permise de conducere, ceea ce a condus la întârzierea deplasării lor în localităţile republicii.

La Bălţi, reprezentanţii Partidului Liberal care au organizat acţiuni circumscrise Caravanei au fost agresaţi fizic de către un grup de comsomolişti şi de persoane extremiste, iar maşinile şi pancartele au fost vandalizate. PL consideră că atacul a fost inspirat de către conducerea administraţiei comuniste şi a avut drept scop intimidarea participanţilor la acţiune şi compromiterea evenimentului în ansamblu. PL aduce la cunoştinţă faptul că poliţia nu a intervenit pentru a preveni şi a contracara acţiunile de vandalism comise împotriva reprezentanţilor PL, ci, conform unor martori oculari, a dirijat de la distanţă actul de agresiune.

Partidul Liberal condamnă cu fermitate acţiunile poliţiei de la Chişinău şi de la Bălţi şi consideră că acestea au avut drept obiectiv dezorganizarea şi anihilarea protestului PL împotriva prezenţei militare ruse în R.Moldova. De asemenea, PL califică acţiunile poliţiei ca fiind contrare statutului şi funcţiilor sale de apărare a ordinii publice şi de asigurare a bunei desfăşurări a întrunirilor publice.

PL va cere investigarea acestor cazuri şi identificarea şi pedepsirea persoanelor vinovate.

Departamentul de Comunicare al PL
Comunicat de presă al PL privind reţinerea de către poliţie a participanţilor la Caravana “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM” Comunicat de presă al PL privind actualizarea informaţiei despre pichetarea Ambasadei Ruse