Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal susţine candidaturile lui Eugen Tomac şi Viorel Badea pentru Parlamentul României

|versiune pentru tipar||
PL / 12 noiembrie 2008
Partidul Liberal

Marţi, 12 noiembrie, la Hotelul LEOGRAND a avut loc lansarea oficială a programului electoral al candidatului Partidului Democrat-Liberal din România pentru Camera Deputaţilor a Parlamentului României, Eugen Tomac, în colegiul Europa de Est şi Asia. De asemenea, şi-a prezentat programul şi Viorel Badea, care candidează pentru Senat din partea Partidului Democrat-Liberal din România.

La eveniment au participat Primarul General al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al PL, preşedintele PL Mihai Ghimpu, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, vicepreşedinte al PD-L, Maria Petre, europarlamentar din partea României, Mihaela Popa, europarlamentar din partea României, Alexandru Leşco şi Tudor Popa, foşti deţinuţi politici în regiunea transnistreană, Nicolae Popa, secretar general al Consiliului Mondial al Românilor cu sediul în SUA, Elena Băsescu, fiica Preşedintelui României Traian Băsescu, secretar general al Organizaţiei Naţionale de Tineret a PD-L din România, şi Sorin Moldovan, preşedintele Organizaţiei Studenţeşti a PD-L. Evenimentul a fost moderat de Corina Fusu, vicepreşedinte al PL.

La festivitate au participat peste 600 de persoane, care au scandat numele lui Eugen Tomac şi Viorel Badea, fluturând drapele tricolore şi diverse însemne ale PD-L şi ale PL din R. Moldova.

Primarul General Dorin Chirtoacă a menţionat în discursul său că, dacă în 2002 procesul de redobândire a cetăţeniei române a fost practic stopat, atunci actualmente Eugen Tomac şi Viorel Badea îşi asumă responsabilitatea ca în termen de 6 luni această problemă să fie soluţionată definitiv. Chirtoacă a salutat faptul că demersul PL privitor la acordarea cetăţeniei române pentru locuitorii RM a fost transpus în programul electoral al PD-L pentru alegerile parlamentare curente. Din iunie 2007, am depăşit perioada temerii de comunişti, dar şi frica de relaţii strânse şi corecte cu România, a afirmat Dorin Chirtoacă, chemându-i pe cei prezenţi în sală “să lupte cot la cot pentru ca adevărul să triumfe, pentru că aceasta este în puterile noastre”.

A urmat la tribună candidatul PD-L pentru Parlamentul României în colegiul Europa de Est şi Asia, Eugen Tomac, al cărui program electoral are drept slogan “Basarabia, cetăţenia este dreptul tău!”. Eugen Tomac a subliniat faptul că România şi PD-L urmăresc îndeaproape situaţia românilor din RM, declarând că “Bucureştiul nu a uitat niciodată Basarabia”. Eugen Tomac a remarcat, de asemenea, faptul că Traian Băsescu l-a învestit în funcţia de consilier prezidenţial pentru relaţia cu românii de pretutindeni şi că din acest post el promovează interesele românilor din Basarabia. El a menţionat că PD-L este unicul partid care a dedicat un capitol întreg din programul electoral problemei românilor de pretutindeni, dar în mod special simplificării procesului de acordare a cetăţeniei române pentru românii de pretutindeni, inclusiv din RM.

Viorel Badea, candidat pentru Senatul României din partea PD-L, a evidenţiat faptul că PD-L planifică să reia programele sociale, educaţionale etc. pentru românii de pretutindeni şi să pună în funcţiune iniţiative care au drept grup ţintă copiii şi tinerii români din Basarabia.

Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, vicepreşedinte al PD-L, a punctat faptul că România este deja în UE şi întinde mâna Moldovei şi Bucovinei pentru a le ajuta să ajungă în spaţiul european. Gheorghe Flutur a chemat pe toţi cei prezenţi să mobilizeze toată lumea pentru a vota o echipă tânără şi profesionistă, în persoana lui Eugen Tomac şi Viorel Badea.

Maria Petre, europarlamentar din partea României, a remarcat faptul că primarul de Chişinău este anume Dorin Chirtoacă. Ea a menţionat că a devenit membru al Comisiei parlamentare UE-RM anume pentru a se ocupa de problemele ce ţin de RM. Maria Petre a amintit celor prezenţi că România este avocatul intern al UE pentru cetăţenii din RM, subliniind faptul că acţiunile României au drept scop apropierea RM de UE. Maria Petre a declarat că “împreună putem duce visurile până la capăt” şi a invitat pe românii de pretutindeni să sprijine candidaturile lui Tomac şi Badea la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Preşedintele PL Mihai Ghimpu, în discursul său, şi-a exprimat încrederea că experienţa lui Dorin Chirtoacă poate fi repetată şi în cazul lui Tomac şi Badea. Preşedintele PL a reiterat faptul că mesajul schimbării a fost unul temeinic şi semnificativ pentru Dorin Chirtoacă şi PL în timpul alegerilor municipale din 2007, trasând o paralelă între RM şi SUA, unde “schimbarea” enunţată de Obama a avut, la fel, un sprijin enorm în rândul alegătorilor. “A venit momentul ca să delegăm deputaţii noştri în Parlamentul României. Nimeni nu poate opri dragostea noastră faţă de români. Acum ori niciodată, votăm Tomac şi Badea”, sunt cuvintele cu care şi-a încheiat discursul său Mihai Ghimpu.

Elena Băsescu, fiica preşedintelui României, secretar general al Organizaţiei de Tineret a PD-L, prezentă pentru prima oară la Chişinău, a făcut următoarea declaraţie: “Am avut ocazia să cunosc tineri basarabeni, printre care şi Eugen Tomac, de la care am avut de învăţat mai multe lucruri despre Basarabia. Mă bucur că mun. Chişinău este condus de un primar tânăr, Dorin Chirtoacă. În acest mod, RM are o nouă şansă de a ajunge în UE. Mă aflu aici ca să transmit un mesaj de susţinere pentru Eugen Tomac şi Viorel Badea.”

Evenimentul a fost organizat cu participarea conducerii şi membrilor Partidului Liberal, care în acest fel îşi demonstrează susţinerea pentru aceste două candidaturi la alegerile parlamentare din România şi îi îndeamnă pe toţi membrii şi simpatizanţii PL să se alăture acestui demers.

Departamentul de Comunicare al PL
Consilierii Liberali au suspendat pichetarea “Moldova-Gaz” Tinerii Liberali au desfăşurat campania “De la uşă la uşă” la Edineţ