Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Adunarea Generală a organizaţiei locale Centru a PL a ales o conducere nouă

|versiune pentru tipar||
PL / 21 noiembrie 2008
Partidul Liberal

La 20 noiembrie curent, a avut loc Adunarea Generală a organizaţiei locale din sectorul Centru al municipiului Chişinău a Partidului Liberal. Principalele puncte ale ordinii de zi au fost realegerea organelor de conducere ale organizaţiei locale şi dezbaterea situaţiei politice din municipiu şi din republică. Evenimentul a fost moderat de vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă, Primarul General al Municipiului Chişinău, iar în calitate de raportori au ţinut discursuri preşedintele PL Mihai Ghimpu, vicepreşedintele PL Anatol Şalaru, vicepreşedintele PL Corina Fusu, consilier municipal, şi Gheorghe Brega, membru al Biroului Permanent al PL, consilier municipal. La Adunarea Generală a fost prezent Eugen Tomac, candidat la alegerile parlamentare din România din partea Partidului Democrat-Liberal pentru colegiul Europa de Est şi Asia. La eveniment au participat peste 120 membri ai Partidului Liberal şi 60 de invitaţi.

Lucrările Adunării Generale au început cu discutarea activităţii anterioare a organizaţiei. Preşedintele PL Mihai Ghimpu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de funcţionarea defectuoasă a organizaţiei sub conducerea lui Mihai Grecu, afirmând că după părăsirea de către acesta a rândurilor PL şi realegerea unei noi conduceri organizaţia va fi capabilă să-şi consolideze activitatea. Mihai Ghimpu şi-a exprimat convingerea că poziţia PL în municipiul Chişinău este în continuare cea mai puternică, în comparaţie cu alte partide politice, ceea ce face posibilă aderarea la PL a unui număr mare de cetăţeni. În concluzie, preşedintele PL a reiterat faptul că PL este forţa politică ce vrea să aducă şi va aduce Schimbarea în 2009, îndemnându-i pe cei prezenţi să participe împreună la realizarea acestui obiectiv.

Vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă a relatat celor prezenţi despre rezultatele activităţii Primăriei mun. Chişinău şi obstacolele artificiale create de gruparea majoritară din cadrul CMC, condusă de fracţiunea comunistă şi Eduard Muşuc, despre problema agentului termic şi modul în care prin intermediul acumulării de datorii nejustificate pentru gaze naturale se încearcă jaful populaţiei şi trecerea în prorpietatea Gazprom-ului rus a proprietăţii publice a Municipiului. Edilul capitalei a chemat pe membrii şi susţinătorii PL să depună toate eforturile pentru ca PL să “dea tonul” în alegerile parlamentare din 2009 în vederea câştigării lor.

În discursul său, Anatol Şalaru, vicepreşedintele PL, a evidenţiat importanţa “fenomenului Dorin Chirtoacă” pentru viitoarele alegeri parlamentare. De asemenea, Anatol Şalaru a făcut un apel către posesorii de cetăţenie română din RM de a vota pentru Eugen Tomac, în calitate de membru al PD-L şi reprezentant al Preşedintelui României, Traian Băsescu, la alegerile pentru Parlamentul României din 30 noiembrie curent. Corina Fusu, Vicepreşedintele PL, consilier municipal, a scos în evidenţă situaţia complicată din Consiliul Municipal Chişinău, unde PL este în opoziţie împotriva grupării conduse de comunişti şi Eduard Muşuc, care nu ţin cont de interesele cetăţenilor, ci urmăresc cu orice scop compromiterea Primarului General şi a PL. Corina Fusu a informat pe participanţii la Adunare că Organizaţiile de Femei ale PL au fost constituite practic în toate raioanele RM şi că finalizarea procesului de formare a OFPL va avea loc până la sfârşitul acestui an. Gheorghe Brega, membru al BP, consilier municipal, a accentuat faptul că în prezent comuniştii nu luptă doar pentru putere, dar şi pentru a-şi păstra în siguranţă averile agonisite începând cu anul 2001.

A urmat alegerea organelor de conducere ale organizaţiei Centru a PL. Pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei au fost propuse candidaturile lui Vasile Panfil şi Veceaslav Cujbă. În urma votului, preşedinte a fost ales Vasile Panfil, cu 67 de voturi pro. Adunarea Generală a ales în calitate de vicepreşedinţi pe Coca Ion, Cujbă Veaceslav, Gârlacu Ion, Mereacre Teodor, Vântu Leonid, Zucek Erica, Talmazan Ghenadie, Onu Alexei şi Eugenia Iurco. Din Biroul Permanent vor face parte vicepreşedinţii sus-menţionaţi şi membrii aleşi în BP Diacov Mihai, Rels Sadovici, Chicu Lilia, Triboi Nicolae, Nistor Chiril, Znagova Marian, Guzun Ion, Ţurcanu Ion, Lungu Mariana.

În finalul reuniunii, a luat cuvântul Eugen Tomac, candidat la alegerile parlamentare din România din partea Partidului Democrat-Liberal pentru colegiul Europa de Est şi Asia, care a prezentat direcţiile programului de guvernare al PD-L referitoare la românii de pretutindeni şi problema redobândirii cetăţeniei române şi a îndemnat pe toţi posesorii de cetăţenie română din RM să voteze în modul cel mai responsabil în ziua de 30 noiembrie curent. Candidatul pentru Parlamentul României şi-a exprimat gratitudinea şi satisfacţia că în această campanie electorală el este susţinut de Partidul Liberal, de către cei mai buni şi mai puternici din Republica Moldova.

Departamentul de Comunicare al PL
Apel al Partidului Liberal către Consiliul Ministerial OSCE de la Helsinki,ce se va desfăşura în perioada 4–5 decembrie 2008 Membrii PL din şapte raioane s-au întrunit la Bălţi la seminarul IRI Moldova