Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL condamnă poziţia MAEIE al R. Moldova în legătură cu alegerile parlamentare din România

|versiune pentru tipar||
PL / 24 noiembrie 2008
Partidul Liberal

Partidul Liberal condamnă poziţia negativă exprimată de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova în legătură cu desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din România de la 30 noiembrie 2008 şi pe teritoriul republicii noastre şi califică această atitudine oficială drept o nouă tentativă de restricţionare a drepturilor cetăţenilor români cu reşedinţa în R. Moldova.

PL consideră că o asemenea poziţie, care contravine atât legislaţiei electorale europene, cât şi Legii cetăţeniei a R.Moldova, ce permite multipla cetăţenie şi, pe cale de consecinţă, dreptul de a alege şi de a fi ales în statele respective, are scopul de a descuraja participarea electorilor moldoveni la scrutinul din 30 noiembrie şi de a diminua astfel importanţa şi caracterul de premieră al acestor alegeri, care pentru prima dată în istoria modernă a României oferă posibilitatea dobândirii demnităţii de parlamentar pentru românii din comunităţile din afara României.

PL susţine poziţia MAE al României, potrivit căreia “cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au aceleaşi drepturi cu cetăţenii români domiciliaţi în România, respectiv dreptul de a alege şi de a fi aleşi. Astfel, cetăţenii români cu domiciliul sau cu reşedinţa în R. Moldova vor putea să voteze candidaţii anunţaţi pentru colegiul uninominal numărul 2. Reprezentanţii partidelor având candidaţi înscrişi pentru colegiul nr. 2 îşi desfăşoară campania electorală în R. Moldova, cu respectarea legilor în vigoare din România şi din R. Moldova şi în conformitate cu standardele europene şi internaţionale.”

În virtutea faptului că PL este angajat într-un parteneriat strategic cu PD-L, care şi-a asumat obligaţia oficială de a soluţiona printr-o nouă lege, în decurs de 6 luni de după alegeri, problema redobândirii cetăţeniei române de către cetăţenii R.Moldova, chemăm pe toţi cetăţenii români din R. Moldova să se prezinte la vot în ziua de 30 noiembrie curent şi să voteze candidaţii susţinuţi de către PL — Eugen Tomac, consilierul Preşedintelui României, şi Viorel Badea, — ambii candidaţi PD-L pentru colegiul uninominal numărul 2.

Departamentul de Comunicare al PL
Membrii PL din şapte raioane s-au întrunit la Bălţi la seminarul IRI Moldova Partidul Liberal salută Declaraţia comună a Şefilor Misiunilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, Delegaţiei Comisiei Europene şi Biroului Reprezentantului Special al Uniunii Europene