Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia PL cu privire la condamnarea refuzului CCA de a prelungi licenţa de emisie a ProTV Chişinău

|versiune pentru tipar||
PL / 11 decembrie 2008
Partidul Liberal

Partidul Liberal condamnă refuzul Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a prelungi licenţa de emisie a postului independent de televiziune ProTV Chişinău şi declară că aceasta nu are nici un temei legal, ci survine ca urmare a unei decizii politice arbitrare şi dictatoriale, luată la cel mai înalt nivel al statului, respectiv de către preşedintele Vladimir Voronin, tot el preşedinte al partidului comunist de guvernământ. Prin această acţiune, administraţia comunistă din Republica Moldova demonstrează că, în scopuri electorale, este capabilă să nu ţină cont de nici o regulă democratică, inclusiv de faptul că pune în pericol bunele relaţii cu ţările democratice şi perspectivele de apropiere de Uniunea Europeană.

Partidul Liberal reaminteşte poziţia sa fermă de apărare a postului de televiziune ProTV Chişinău, pe care a adoptat-o de fiecare dată când Puterea, prin cele mai diferite mijloace, a atentat la libertatea acestui post TV, precum şi de avertismentele lansate în atenţia opiniei publice, a statelor democratice şi a organismelor europene în ceea ce priveşte intenţia comuniştilor de a închide Pro TV Chişinău.

Ca urmare şi a acestei atitudini intransingente a PL, statele UE au luat apărarea democraţiei şi libertăţii de expresie în Republica Moldova. În acest sens, Partidul Liberal face referinţă la recenta Declaraţie comună a Şefilor Misiunilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, Delegaţiei Comisiei Europene şi Biroului Reprezentantului Special al Uniunii Europene, în care regimul comunist era avertizat în mod direct: “Noi, Şefii Misiunilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, Delegaţia Comisiei Europene şi Biroul Reprezentantului Special al Uniunii Europene cu reşedinţa în Republica Moldova, considerăm important garantarea accesului la mass-media al tuturor partidelor participante la alegeri, precum şi asigurarea unei acoperiri media echilibrate a procesului alegerilor. În această privinţă, acordăm o importanţă deosebită independenţei editoriale a mijloacelor audio-vizuale publice şi caracterului pluralist al acestora în timpul campaniei electorale. O relevanţă deosebită vor avea şi reînnoirile licenţelor de emisie.”

Partidul Liberal cere conducerii comuniste de la Chişinău să pună capăt acţiunilor antidemocratice de reprimare a Opoziţiei politice şi a mass-mediei independente, inclusiv a postului de televiziune ProTV Chişinău, căruia trebuie să-i prelungească licenţa de emisie, şi să se conformeze cerinţelor legitime pe care le înaintează Uniunea Europeană în ceea ce priveşte garantarea Drepturilor Omului, a libertăţii mass-media, a desfăşurării unor alegeri libere, corecte şi democratice în primăvara anului 2009.

Declaraţia PL privind Codul Învăţământului Seminare regionale IRI cu participarea liderilor locali ai PL de la Leova şi Căuşeni