Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Candidatul electoral PL Mihai Paşcovschi a aruncat cu pietre în Preşedinţie şi Parlament de la Roma?

|versiune pentru tipar||
PL / 23 iulie 2009
Partidul Liberal

Procuratura Generală a deschis dosar penal pe numele lui Mihai Paşcovschi, pe motiv că acesta ar fi organizat şi participat la evenimentele din 7 aprilie 2009. Paşcovschi, candidat electoral PL, a negat acuzaţiile ce i se aduc, azi, în cadrul unei conferinţe de presă, spunând că în acea perioada era în Italia.

Paşcovschi spune că a fost citat la Procuratură pe 16 iulie şi i s-a adus la cunoştinţă ordonanţa prin care este recunoscut în calitate de bănuit pentru participarea la “dezordinea în masă” din 5 aprilie 2009. Potrivit lui, probele pe care le deţin procurorii la dosar este o înregistrare video în care apare Paşcovschi în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu drapelul Republicii Moldova în spate. Paşcovschi neagă cele imputate de procurori şi afirmă că în perioada noiembrie 2008 — mai 2009 s-a aflat la Roma, la o stagiere în cadrul unui proiect european. Dovadă sunt vizele de intrare şi ieşire din Moldova, jurnaliştilor fiindu-le prezentate copii de pe paşaportul de călătorie. Mihai Paşcovschi, candidat electoral PL, îşi exprimă dezacordul faţă de abuzurile comise de Procuratură şi crede că acestea sunt învinuiri absurde, totul fiind o înscenare din motive politice, dat fiind faptul că acesta e recunoscut ca un membru activ al PL, fiind vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal. Astfel, Paşcovschi răstoarnă declaraţiile lui Gurbulea făcute în cadrul conferinţei de ieri că în cadrul investigaţiilor privind evenimentele din 5 aprilie figurează membri activi ai unor partide politice, care, fiind candidaţi la funcţia de deputat, urmează să fie investigaţi şi audiaţi după alegerile din 29 iulie.

Paşcovschi spune că Procuratura doar caută dovezi noi pentru a-i acuza pe tinerii nevinovaţi de organizarea şi participarea la evenimentele postelectorale din 5 aprilie în loc să se ocupe de găsirea persoanelor care au fost cu adevărat implicate, care au torturat şi omorât în bătaie tinerii care luptau pentru libertate. Mihai Paşcovschi aşteaptă hotărârea Procuratorii Generale.

Mihai Ghimpu, preşedintele PL, a calificat acest caz drept unul din multele probe fabricate de guvernarea comunistă, dar care contrazic afirmaţiile că opoziţia a organizat respectivele evenimente. “Eu cred că cele mai multe probe pe care le deţine Procuratura sunt ca cele prezentate de Paşcovschi. În aceste condiţii, să-l credem pe Gurbulea că spune adevărul în filmul «Atac asupra Moldovei» sau în conferinţele sale de presă? Toate învinuirile aduse opoziţiei despre organizarea loviturii de stat fac parte din scenariul guvernării comuniste fiindcă, având în vedere faptul că au în mâinile lor organele de anchetă, ale poliţiei, procuraturii şi SIS-ului, cum se explică faptul că timp de 3 luni n-au anunţat încă cine sunt organizatorii? Înseamnă că, de fapt, ei sunt adevăraţii organizatori. Ei au fost cei care au organizat lovitura de stat pentru a manipula cetăţenii la viitoarele alegeri şi pentru a şantaja opoziţia să voteze preşedintele”.

Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal, citat şi el cu ceva timp în urmă la Procuratură în calitate de bănuit în organizarea evenimentelor din 7 aprilie, spune că acuzaţiile comuniştilor, atât în cazul său, cât şi al lui Paşcovschi, sunt nefondate şi apar dovezi noi care demonstrează că evenimentele din 5 aprilie sunt opera lor. “Aceasta e mulţumirea statului pentru faptul că tinerii merg la studii peste hotare, revin acasă cu idei europene pe care să le aplice acasă? Cum oare Mihai a aruncat cu pietre în Preşedinţie şi Parlament de la Roma?” Chirtoacă a cerut demisia celor care au făcut afirmaţii iresponsabile pe 8 aprilie, în primul rând, a preşedintelui Voronin şi a tuturor subalternilor săi.

Cazul Paşcovschi este o invenţie absolută, a mai spus Chirtoacă, iar dacă va fi necesar PL va ajunge şi la CEDO, acuzând guvernarea comunistă de prejudiciile aduse tânărului Paşcovschi, “care vine cu idei europene pentru a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova, dar este persecutat acasă de Procuratura comunistă”.

Potrivit lui Chirtoacă, adevărul iese la suprafaţă şi cetăţenii trebuie să-l cunoască, astfel încât “rezultatele alegerilor din 29 iulie să nu fie prejudiciat de dezinformarea, propaganda şi minciuna comunistă transmisă de unele media”.

Departamentul Comunicare al PL

Condoleanţe în legătură cu decesul lui Gheorghe Tofan, membru PL Dorin Chirtoacă: Poliţia pregăteşte provocări la Băcioi