Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

In Memoriam Gheorghe Ghimpu, fondatorul Mişcării de eliberare naţională (1937–2000)

|versiune pentru tipar||
PL / 13 noiembrie 2009
Partidul Liberal

La 13 noiembrie 2009 se împlinesc 9 ani de la tragica moarte a lui Gheorghe Ghimpu, fondatorul Mişcării de eliberare naţională, fondatorul Frontului Naţional Patriotic din Basarabia şi Nordul Bucovinei, marele luptător pentru afirmarea identităţii româneşti a Basarabiei şi a românilor basarabeni aflaţi sub ocupaţia imperiului sovietic.

Gheorghe Ghimpu s-a născut la 26 iulie 1937 în comuna Coloniţa, judeţul Lăpuşna,România.

Studii universitare: Universitatea Pedagogică din Tiraspol, Facultatea Fizică şi Matematică (1960).

Studii postuniversitare: doctorand la Institutul de Fizică Biologică al Academiei deŞtiinţe a U.R.S.S. (Moscova, 1970–1971). A activat în învăţământul preuniversitar, la Străşeni, şi în cel universitar, la Tiraspol şi Chişinău.

Pentru convingeri politice şi participarea la fondarea Frontului Naţional-Patrioticdin Basarabia şi Nordul Bucovinei este condamnat (1972) de organele de oprimare sovietice la privaţiune de libertate cu regim sever, şase ani fiind deţinut în lagărele de concentrare din Mordovia şi regiunea Perm ale GULAG-ului sovietic, dar şi acolo a rămas fidel convingerilor sale. După “eliberare” i se interzice orice activitate pedagogică.

Odată cu proclamarea restructurării, se încadrează activ în Mişcarea de renaştere naţională şi de democratizare a societăţii. La primul Congres al Frontului Popular din Moldova este ales ca secretar responsabil al Sfatului şi membru al Comitetului Executiv ale F.P.M.

În perioada 1990–1994 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Autor al proiectelor de lege privind reabilitarea victimelor regimului totalitar de ocupaţie şi despre controlul de stat. A publicat în presa periodică din Republica Moldova şi România numeroase articole politice şi de atitudine civică.

A fost preşedintele Asociaţiei victimelor regimului comunist de ocupaţie şi aveteranilor de război ai Armatei Române din Republica Moldova, redenumită, la Congresul IV din 11 iunie 2000, Partidul Naţional Român.

La 27 octombrie 2000, un stupid şi neelucidat accident de maşină îl ţintuieşte la patpână la 13 noiembrie 2000, când a plecat la cele veşnice.

Momentul său de glorie şi de fericire supremă Gheorghe Ghimpu l-a trăit atunci când, la 27 aprilie 1990, a fost primul care a dat jos drapelul sovietic de pe clădirea Parlamentului de la Chişinău şi a arborat Tricolorul.

Gheorghe Ghimpu va rămâne întotdeauna în memoria noastră ca un mare român şi un model de rezistenţă anticomunistă.

Gheorghe Ghimpu — Eroii nu mor niciodată

Membrii familiei Ghimpu, conducerea Partidului Liberal, tineri de la Organizaţiei de Tineret PL şi persoanecare l-au cunoscut pe Gheorghe Ghimpu s-au reunit la 13 noiembrie 2009la Cimitirul Ortodox Central din Chişinău pentru a-l comemora pe unuldin fondatorii Mişcării de Eliberare Naţională Gheorghe Ghimpu.

Într-a noua toamnă fără de Gheorghe Ghimpu, rudele şi apropiaţii au venit la mormântul acestuia pentru a petrece câteva clipe în tăcere, perindând amintiri, după care şi-au făcut datoria de creştini. Fratele lui Gheorghe Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a mulţumit celor prezenţi pentru că le-au fost alături în această zi semnificativă, şi a reînviat memoria lui Gheorghe Ghimpu prin amintiri.

“Era tare ca fierul şi niciodată nu a avut remuşcări pentru ceea ce a făcut, pentru ce lupta. Şase ani l-au impus să recunoască precum că a greşit şi şase ani a stat pe poziţia că drumul său a fost corect. Rar oamenisunt care-şi jertfesc viaţa, familia, cariera pentru o cauză naţională, iar el este unul dintre cei care cu adevărat a jertfit tot şi n-a regretat niciodată”, a adăugat Mihai Ghimpu.

Zinaida Ghimpu, soţia regretatului luptător pentru adevărul istoric, şi-a exprimat mulţumirea pentru faptul că odată cu trecerea anilor se adună din ce în ce mai mulţi oameni pentru a-l comemora pe Gheorghe Ghimpu. “În special, mă bucură faptul că văd mulţi tineri, deoarece ceea ce nu a putut înfăptui el va putea face tânăra generaţie”.

După depunerile de flori, un grup de preoţi au oficiat un parastas, urmat de o masă de pomenire pregătită de familia Ghimpu.

Departamentul de Comunicare PL
Sursa: www.pl.md

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a aderat la Tineretul Liberal European Tineretul Liberal a desfăşurat la 13 noiembrie simpozionul “În Memoria lui Gheorghe Ghimpu”