Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Cărţi româneşti pentru Hânceşti

|versiune pentru tipar||
PL / 9 iunie 2010
Partidul Liberal

Liga Studenţilor Basarabeni din România, din care face parte şi Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia Suceava, a iniţiat un proiect de dotare a şcolilor rurale din Republica Moldova cu carte românească, intitulat “Trimite o carte peste Prut” cu cîteva luni în urma. Această campanie are deja succes în Basarabia, tinerii studenţi reuşind să completeze deja rezerve de cărţi în mai multe biblioteci din şcolile şi liceile din ţară.

Sâmbătă, Dumitru Sorbală, preşedintele Asociaţiei Tinerilor din afara graniţelor din Iaşi, Igor Rotaru, şi Mihai Creţu, preşedintele Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi au adus cîteva seturi de cărţi româneşti bibliotecii din liceu teoretic “Universum” din comuna Sarata-Galbenă din raionul Hânceşti.Cu sprijinul lui Ion Apostol deputat PL şi a primarului satului Sarata-Galbenă, Ştefan Vlas şi preşedinte a Filialei Teritoriale Hânceşti a Partidului Liberal, tinerii basarabeni au reuşit să întrunească liceenii precum şi profesorii pentru ai informa despre această campanie iniţiată de curând.

“Dorim ca elevii şi tinerii din Basarabia să se poată bucura de tezaurul cultural şi istoric românesc regăsit în cărţile pe care astăzi le-au primit datorită efortului nostru comun” a spus Mihai Creţu, preşedintele Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi.

“Ne-am propus să ajungem în fiecare localitate, în special în satele din Transnistria şi sunt convins că vom reuşi să ducem cărţi în limba română şi acolo” a adăugat Dumitru Sorbală, preşedintele Asociaţiei Tinerilor din afara graniţelor din Iaşi.

Majoritatea bibliotecilor din satele Moldovei nu dispun de un număr suficient de cărţi în limba română cu grafie latină, păstrându-le pe cele editate înainte de 1989. Deşi în ultimii 20 de ani peste Prut s-au editat cărţi în română, criza economică permanentă şi sărăcia, lipsa fondurilor suficiente de la buget nu au permis înlocuirea cărţilor vechi cu unele noi. Aceeaşi stare de lucruri priveşte şi bibliotecile şcolilor din zonele rurale.

De aceea această campanie este binevită pentru elevi, profesori şi părinţi deoarece aceste cărţi cuprind literatură universală, românească, poezie, enciclopedii, atlasuri, carte şcolară, precum şi literatură istorică.

Amintim că, anterior mai multe seturi de carţi au fost duse şi elevilor din Ocniţa. Campania urmează să se desfăşoare în toate raioanele ţării acolo unde elevii duc lipsă de literatură românească.

Departamentul de Comunicare al Partidului Liberal
Sursa: www.pl.md

OTPL Ialoveni au adus zâmbete copiilor de ziua lor Discursul doamnei Corina Fusu, vicepreşedintele Partidului Liberal, la mitingul de comemorare a deportărilor din 13 iunie 1941, desfăşurat la Chişinău