Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Moldovenii din Italia au fondat Clubul Liberal

|versiune pentru tipar||
PL / 6 iulie 2010
Partidul Liberal

Şedinţa de constituire a avut loc duminică, 27 iunie 2010, în localitatea Mestre — Venezia, regiunea Veneto, la iniţiativa a patru tineri basarabeni: Veaceslav Arapan, Oleg Chicu, Olga Coptu şi Jana Reniţă, cuprinzând în total un număr de 21 de fondatori şi susţinători din diverse oraşe (Veneţia, Roma, Treviso, Mestre, Padova ş.a.) şi având drept invitaţi de onoare trei personalităţi basarabene, aflate, de asemenea, în exodul italian: Ştefan Maimescu, ex-deputat în primul Parlament al R. Moldova, Eugenia Bulat şi Iurie Bojoncă, scriitori.

Şedinţa de constituire a Clubului Liberal, a avut în prim-plan următoarele obiective majore:

Adunarea a fost prezidată de către Veaceslav Arapan, care a ţinut să prezinte argumentele care au dus la decizia grupului de a fonda Clubul Liberal din Italia, între acestea înscriindu-se, în primul rând, vasta susţinere pe care o are Partidul Liberal din Moldova în rândurile imigranţilor moldoveni în Italia (argument imbatabil servind rezultatul alegerilor din 29 iulie 2009, PL a acumulând 48% din voturile conaţionalilor noştri aflaţi la muncă în Italia), dar şi schimbul constructiv de opinii cu anumiţi reprezentanţi ai diasporei noastre, în particular, cu membrii-fondatori ai Clubului Liberal din or.Paris, Franţa.

Au fost prezentate noţiunile de bază de liberalism şi principii liberale, Programul şi Statutului PL, oprindu-se asupra articolului nr. 84 al acestuia, în baza căruia se face posibilă şi legitimă sub aspect juridic crearea peste hotarele republicii a Clubului Liberal. S-a subliniat necesitatea creării Cluburilor Liberale în teritoriu, în mai multe oraşe ale Italiei.

Ştefan Maimescu, membru al PL, împuternicit de către preşedintele Partidului Liberal să coordoneze crearea Cluburilor Liberale în Italia, a adus un mesaj de salut şi susţinere din partea Preşedintelui Partidului Liberal, Preşedinte al Parlamentului şi Preşedinte Interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, subliniind importanţa generaţiei tinere şi implicării acesteia în travaliul de creare a unui viitor european pentru R.Moldova. Ştefan Maimescu a propus întocmirea şi semnarea unei declaraţii de susţinere a Preşedintelui Interimar Mihai Ghimpu şi a conducerii PL în acţiunile de combatere a comunismului revanşard din R. Moldova.

Scriitoarea Eugenia Bulat a ţinut să releve deosebirile esenţiale dintre momentul istoric ratat, -ADR, — în fructificarea eforturilor pro-europene ale R. Moldova şi actuala AIE, — structură politică relativ omogenă, cu o guvernare, un Minister de Externe, de Justiţie şi o Preşedinte de orientare pro-europeană clară şi decisă. Ea a motivat adeziunea sa la Clubul PL prin faptul că în respectiva structură politică se regăseşte deplin prin Generaţia anului 1989, prezentată de dl Mihai Ghimpu, buna-credinţă a căruia a fost testată în timp şi dovedită genealogic de întreaga sa familie, cât şi prin Generaţia Tânără, protagonista şi tributara revoltelor sângeroase din 7 aprilie 2009, reprezentată strălucit, prin calitatea sa de primar al capitalei de dl Dorin Chirtoacă.

Scriitorul Iurie Bojoncă a propus crearea Consiliului Coordonator al Clubului în formatul tuturor celor prezenţi la adunarea de constituire, în calitatea lor de fondatori, şi s-a referit în detaliu la un şir de activităţi concrete pe care structura urmează să le declanşeze în teritoriul italian în timpul imediat următor, avându-se în vedere Referendumul Naţional din 5 septembrie 2010 şi alegerile parlamentare preconizate pentru luna noiembrie a acestui an.

Şedinţa s-a încheiat cu exprimarea unei chemări pentru colegii de generaţie, în mod special:

Uşile în clubul nostru sunt deschise pentru toţi cei care vor sa facă parte din mecanismul de creare a democraţiei în Republica Moldova. Sperăm ca acţiunea noastră să fie luată drept exemplu de către diaspora moldavă din alte ţări, aşa precum şi noi am luat un exemplu bun de la diaspora noastră din Franţa.

A urmat semnarea listei membrilor-fondatori, a participanţilor la şedinţa de constituire a Clubului Liberal din Italia şi a cererilor de aderare la Partidul Liberal.

Sursa: www.pl.md

La Teleneşti s-a desfăşurat Conferinţa Teritorială a Partidului Liberal Declaraţie “Cerem ca Parlamentul să interzică simbolurile comuniste”