Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie “Cerem ca Parlamentul să interzică simbolurile comuniste”

|versiune pentru tipar||
PL / 6 iulie 2010
Partidul Liberal

Astăzi în oraşul Cahul a fost organizat un miting de comemorare a victimelor ce au fost deportate în Siberia în noaptea de spre 6 iulie 1949. Tineri şi bătrini au ieşit în stradă pentru a solicita conducerii să condamne cît mai curând posibil semnele celui mai nemilor regim din toate timpurile care a omorât şi a deportat fără milă sute de mii de oameni.

“Cerem ca Parlamentul Republicii Moldova să condamne crimele comuniste pentru ca cei apropiaţi ce au murit nevinovaţi să se odihnească în pace” a declarat Nicolae Bălcănuţă, preşedintele filialei teritoriale a Partidului Liberal din Cahul.

În declaraţie se arată:

Noi, participanţii la mitingul din data de 6 iulie 2010, de comemorare a victimelor regimului totalitar comunist, unanim condamnăm acţiunile antiumane şi de genocid comise de regimul totalitar comunist şi “slugoii” lor, privind deportările în masă, exterminările populaţiei băştinaşe, cît şi organizarea foametei din anii 1946–1947.

Ne solidarizăm cu decretul preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, din data de 24 iunie 2010 privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice.

În contextul celor expuse cerem:

  1. Parlamentul Republicii Moldova să interzică simbolurile comuniste.
  2. Primăria oraşului Cahul să inaugureze o piatră comemorativă pe locul fostei puşcării MGB în perspectiva edificării unui monument al victimelor regimului totalitar comunist.
  3. Cerem consiliului raional şi primăriilor organizarea anuală a manifestărilor dedicate comemorării victimelor regimului totalitar comunist.

Sursa: www.pl.md

Moldovenii din Italia au fondat Clubul Liberal Tinerii liberali au participat la acţiunile de comemorare a victimelor deportărilor