Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Tinerii liberali au participat la acţiunile de comemorare a victimelor deportărilor

|versiune pentru tipar||
PL / 6 iulie 2010
Partidul Liberal

Astăzi, 6 iulie 2010, se împlinesc 61 de ani de la al treilea val de deportări staliniste. Membri a Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal au participat în dimineaţa zilei la acţiunile de comemorare a victimelor deportărilor care au avut loc în Scuarul Gării Feroviare. La eveniment au participat membri a organizaţiilor municipale a Partidului Liberal, deputaţi şi miniştri ai PL, Primarul mun. Chişinău Dorin Chirtoacă, Preşedintele Parlamentului şi Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu.

Primarul Dorin Chirtoacă a declarat că anul acesta pentru prima dată sunt prezente oficialităţile înalte ale Republicii Moldova, menţionând prezenţa premierului şi a preşedintelui interimar. De asemenea, şi-a exprimat convingerea că din an în an numărul de participanţi la acţiunea de comemorare din 6 iulie va fi din ce în de mai mare. Chirtoacă a ţinut să asigure că piatra comemorativă va deveni în cel mai scurt timp un monument şi “adevărul va fi beton”.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu amenţionat că în primul rând au fost deportaţi şi împuşcaţi ruşii şiucrainenii din stânga Nistrului. “Îmi pare rău că astăzi unii vorbitoride limbă rusă ţin cu comuniştii şi nu vor să înţeleagă că comuniştii aufost şi rămân să fie departe de sufletul omului, indiferent denaţionalitate”, a declarat Ghimpu. “Gândiţi-vă atunci când vă duceţişi votaţi moartea”, a spus preşedintele interimar, referindu-se lanumărul de victime care au avut de suferit în urma deportărilor, “toatesub ştampila secera şi ciocanul”.

Amintim că în februarie 1949 a avut loccongresul al II-lea al Partidului Comunist din Moldova, care a luatdecizia de a colectiviza agricultura (operaţiune denumită conspirativ “IUG”/Sud). Puţin mai târziu, reprezentantul PC în Moldova a emishotărârea specială nr. 509 “Cu privire la deportarea din RSSM afamiliilor de chiaburi, foşti moşieri şi de mari comercianţi”. Deciziaprevedea “deportarea în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a 11.280 defamilii cu 40.850 de oameni” şi era însoţită de un act adiţional încare se specifica decizia Guvernului Sovietic ca “deportareacategoriilor menţionate să se facă pe vecie”, operaţiunea să înceapă pe6 iulie 1949, ora 2:00, şi să se încheie pe 7 iulie 1949, ora 20:00.

Departamentul Comunicare şi Relaţii Publice cu referinţă la Unimedia
Sursa: www.pl.md

Declaraţie “Cerem ca Parlamentul să interzică simbolurile comuniste” La Floreşti liberalii au comemorat victimele deportărilor