Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

26 mln lei pentru sinistraţii din iulie 2008 sub semnul întrebării

|versiune pentru tipar||
PL / 10 iulie 2010 | 
Partidul Liberal

Unde au dispărul 26 milioane de lei? Aceasta este întrebarea Comisiei pentru anchetă a modului repartizării ajutoarelor sinistraţilor din iulie 2008. Raportul Comisiei a fost prezentat în cadrul şedinţei Parlamentului din data de 9 iulie, potrivit căruia 26 milioane de lei au dispărut din fondul destinat ajutoarelor umanitare pentru sinistraţii din iulie 2008.

“Guvernul comunist nu a alocat niciun bănuţ pentru ajutorarea persoanelor păgubite, iar sinistraţii primeau ajutoare umanitare după criterii politice. Celor apropiaţi guvernării comuniste li s-au procurat case într-o stare bună, iar altor persoane li s-au procurat case cu copaci care creşteau din podea, cu acoperişul care curgea, fără uşi, fără ferestre. Bunăoară, o bătrânică a primit doar 800 de lei, iar pe hârtie era scris că a primit 102 mii lei” a specificat Gheorghe Brega, preşedintele comisiei.

Comisia a prezentat şi un film, realizat în timpul anchetei Comisiei parlamentare. În imagini, zeci de persoane se plâng că nu au primit niciun ajutor până în prezent, deşi pe listele primăriei figurează că ar fi primit acest ajutor.

Legislativul a propus crearea unei comisii mixte, formată din membri ai Procuraturii şi ai Centrului Anticorupţie, care, timp de 6 luni, să investigheze toate ilegalităţile depistate şi să prezinte Parlamentului un raport detaliat.

“Eu sper că Procuratura va duce la bun sfârşit această hotărâre a Parlamentului şi vom depista noi aceste milioane de lei care au dispărut precum casele după ploaie”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie va trebui să investigheze modul în care Guvernul Greceanâi a gestionat ajutoarele umanitare în timpul inundaţiilor din vara anului 2008 şi unde au dispărut cele 26 de milioane de lei din totalul de 64 destinate ajutoarelor umanitare.

Amintim că în urma inundaţiilor din anul 2008 au avut de suferit peste 2 mii de familii, iar 342 de case au fost distruse, majoritatea acestora fiind din raioanele Briceni, Ocniţa şi Soroca. Pagubele materiale au fost estimate la peste 82 milioane de lei.Mai jos urmăriţi imagini video din filmul prezentat de comisia Brega.

Departamentul de Comunicare al PL cu referire la HotNews
Sursa: www.pl.md

Partidul Liberal este alături de sinistraţi Comunicat de presă al OTPL