Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu: Problema transnistreană este o piesa în jocul geopolitic global al Rusiei

|versiune pentru tipar||
PL / 9 februarie 2011
Partidul Liberal

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu a avut astăzi, 9 februarie, o întrevedere cu Preşedintele în Exerciţiu al OSCE, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Audronius Ažubalis, aflat în vizită în Republica Moldova. La întrevedere au participat Ion Hadârcă, liderul fracţiunii parlamentare a PL, deputaţii Ana Guţu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Vlad Lupan.

Scopul consultărilor purtate între Preşedintele în Exerciţiu al OSCE şi conducerea Partidului Liberal a fost să determine susţinerea şi căile optime în vederea relansării negocierilor oficiale în formatul 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean. Audronius Ažubalis a afirmat că este în mod imperios necesară relansarea negocierilor oficiale în acest format şi că, în acest scop, a avut deja consultări la Moscova şi la Kiev, pentru ca acum să fie consultaţi actorii politici importanţi din Republica Moldova. Ažubalis a menţionat că după consultările în cauză, precum şi o vizită de documentare la Tiraspol, va întreprinde o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.

Mihai Ghimpu şi-a exprimat susţinerea eforturilor partenerilor noştri europeni în vederea soluţionării problemei transnistrene, pornind de la convingerea că tergiversarea de către Tiraspol a acestui proces afectează atât pe cetăţenii Republicii Moldova, cât şi securitatea din regiune. “Problema transnistreană este o piesă de pe tabla de şah în jocul geopolitic global pe care încearcă să-l facă Rusia. Uniunea Europeană şi SUA trebuie să găsească o pârghie de influenţă efectivă asupra poziţiei Federaţiei Ruse, determinând-o să fie cooperantă”, a afirmat preşedintele Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL a menţionat problema controlului frontierelor Republicii Moldova şi cooperarea cu organismele UE în acest sens. Abordarea acestui subiect de către Partidul Liberal are o importanţă deosebită din punct de vedere al existenţei statului de drept, inclusiv pentru că această temă are atât conotaţii bugetare, pornind de la existenţa unor probleme de contrabandă în regiune, cât şi conotaţii serioase pe domeniul integrării europene. Astfel, fără exercitarea unui control eficient la frontieră, eventual cu asistenţa EUBAM şi în cadrul măsurilor de încredere promovate de Republica Moldova şi partenerii europeni, statul nostru nu va fi capabil să realizeze progrese pe calea liberalizării vizelor, ceea ce constituie o prioritate declarată a Partidului Liberal.

La finalul întrevederii Mihai Ghimpu a mulţumit pentru susţinerea de către Lituania a aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova şi a dat asigurări că Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova vor susţine eforturile Preşedinţiei Lituaniene în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean în conformitate cu principiile de respectare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, precum şi al respectării angajamentelor asumate de toţi actorii internaţionali în acest sens.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei şi cel al Poloniei în RM Discursul Preşedintelui Fracţiunii parlamentare PL Ion HADÂRCĂ la deschiderea sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului