Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu reprezentanţii FMI

|versiune pentru tipar||
PL / 5 mai 2011
Partidul Liberal

Recentele evoluţii economice în Republica Moldova, precum şi progresele înregistrate în realizarea programului cu FMI au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii de astăzi a Preşedintelui PL Mihai Ghimpu cu Nikolay Gueorguiev, şeful Misiunii FMI şi cu Tokhir Mirzoev, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova.

Discuţiile s-au desfăşurat în contextul celei de-a treia evaluări a programului încheiat de Moldova cu FMI în cadrul Mecanismului de creditare lărgită şi Mecanismului de finanţare lărgită, pentru a fi reactualizate prognozele şi evaluate perspectivele macroeconomice, planurile privind cheltuielile pe termen mediu şi politica fiscală, precum şi politicile macroeconomice şi structurale pentru susţinerea stabilităţii macroeconomice şi asigurarea unei creşteri economice durabile.

Mihai Ghimpu a reiterat importanţa implementării reformelor în sfera economică, în mod prioritar, a celor prevăzute în programul de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană. În context, Mihai Ghimpu s-a referit la faptul că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la sfârşitul lunii martie Legea privind politica bugetar-fiscală, precum şi Legea bugetului de stat pentru anul 2011. Potrivit Preşedintelui PL, succesul reformelor economice depinde de stabilitatea politică în Republica Moldova. De aceea, este necesar a fi depăşită perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, iar ulterior să fie luată o decizie în privinţa alegerii Preşedintelui, în funcţie de răspunsul Curţii Constituţionale la sesizarea adresată de către un grup de deputaţi AIE.

În cadrul aceleiaşi întrevederi Mihai Ghimpu a solicitat sprijinul reprezentanţilor FMI pentru soluţionarea problemei apărute în legătură cu modificările operate la unele acte legislative, care prevăd admiterea pe teritoriul Republicii Moldova a maşinilor cu numere de înmatriculare străine pentru o perioada care nu depăşeşte 90 de zile timp de un an. Mihai Ghimpu a precizat că acest fapt a provocat nemulţumirea proprietarilor de maşini. Reieşind din acest considerent, Fracţiunea parlamentară PL a propus o iniţiativă legislativă care ar permite înregistrarea, cu titlu de excepţie, a maşinilor care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de vârsta acestora. Potrivit Preşedintelui PL, înregistrarea acestor maşini şi respectiv achitarea taxelor de înmatriculare reprezintă o sursă suplimentară la buget. Mihai Ghimpu a solicitat susţinerea FMI în promovarea respectivului proiect în beneficiul cetăţenilor.

Reprezentanţii FMI au anunţat că vor examina această problemă pentru a fi identificată soluţia optimă.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei Masa rotundă “Femeile Pot Reuşi. Candidează! Fii tu schimbarea!”