Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, inaugurat în s. Gradişte, raionul Cimişlia

|versiune pentru tipar||
PL / 1 iunie 2011
Partidul Liberal

Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a participat la inaugurarea monumentului în memoria victimelor ocupaţiei sovietice din satul Gradişte, raionul Cimişlia.

Pe răstignire sunt inscripţionate numele celor 33 de locuitori din satul Gradişte, deportaţi în Siberia, şi care şi-au găsit acolo sfârşitul.

După ce au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, iar preotul din localitate a oficiat slujba de sfinţire a monumentului, Preşedintele Mihai Ghimpu împreună cu locuitorii satului Gradişte au participat la mitingul de doliu în amintirea tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în timpul ocupaţiei sovietice.

Preşedintele Mihai Ghimpu a menţionat că este de datoria urmaşilor să-i cinstească pe înaintaşii lor. “Aşa cum un copil nu-şi poate găsi liniştea până nu merge la mormântul mamei sale, tot aşa şi un popor nu va fi împlinit dacă va călca pe osemintele fiilor săi răstigniţi de ideologia sovietică”, a mai spus Preşedintele. Mihai Ghimpu i-a îndemnat pe cetăţeni să cinstească memoria tutoror celor care şi-au pierdut viaţa pentru faptul că s-au împotrivit politicii de “eliberare” şi de construire a regimului comunist.

“Datorită acestor cetăţeni am ajuns astăzi să respirăm libertate şi de aceea trebuie să contruim un viitor ţinând cont de trecutul nostru, să separăm adevărul de minciună. În fiecare localitate ar trebui să fie înălţată câte o răstignire în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, deoarece din fiecare localitate din republică au fost deportaţi cetăţeni în Siberia”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Mai mulţi locuitori ai satului Gradişte şi-au amintit despre grozăviile prin care au trecut familiile lor, precizând că în Siberia au fost deportaţi gospodarii satului. Totodată, ei au spus că la monumentul ridicat în memoria celor deportaţi, cu diferite ocazii, se vor aduna copiii, nepoţii celor dispăruţi pentru a aprinde lumânări în amintirea lor.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu, printre absolvenţii Liceului “Principesa Natalia Dadiani” Mihai Ghimpu i-a dăruit un laptop lui Victoraş Lupaşcu de Ziua Copilului