Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Ziua de comemorare a victimelor deportărilor sovietice

|versiune pentru tipar||
PL / 12 iunie 2011
Partidul Liberal

70 de ani de la primul val al deportărilor în masă din Basarabia au fost marcaţi la Chişinău prin mai multe acţiuni comemorative.

Ziua de comemorare a victimelor deportărilor a început cu depuneri de flori la monumental lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, la care au participat liderii Alianţei pentru Integrare Europeană — Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vlad Filat, primarul degrevat al municipiului Chişinău, deputaţi, membri ai Guvernului, oameni de cultură, precum şi numeroşi deportaţi.

Ulterior, a fost organizat un miting de comemorare în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, păstrându-se un minut de reculegere în memoria celor care au avut de suferit în urma deportărilor.

În discursul ţinut la miting, Preşedintele PL Mihai Ghimpu, fratele regretatului desident politic Gheorghe Ghimpu, întemniţat în Siberia, a făcut o trecere în revistă a evenimentelor istorice tragice prin care au trecut cetăţenii noştri în perioada regimului sovietic de ocupaţie.

“În fosta URSS puterea comunistă a omorât pe timp de pace milioane de oameni. Până la 13 iunie 1941 au fost împuşcaţi sute de milioane de oameni din toate fostele republici sovietice. Cetăţenii noştri din stânga Nistrului au fost primii care au trecut prin gulag şi apoi au fost împuşcaţi. În anii 1937–1938 au fost întocmite 113 procese verbale de către Osobaia Troika, 4 662 cetăţeni au fost condamnaţi, iar 3 497 — au fost împuşcaţi. Şi nu erau doar moldoveni, erau şi bulgari, găgăuzi, evrei”, a menţionat Mihai Ghimpu, prezentând opiniei publice datele istorice.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, deportările organizate de regimul sovietic comunist, în urma cărora au murit sute de mii de cetăţeni nevinovaţi, reprezintă adevărate crime împotriva umanităţii. “Adevărul este că deportarile nu sunt ale lui Stalin, sunt ale comuniştilor. Toata elita societăţii a fost împuşcată, gospodarii adevăraţi. Comuniştii au organizat gulag la noi acasă, în Chişinău. Oamenii erau omorâţi în beciul unde Tudor Tătaru organizează acum cumetrii şi dansuri, iar la Botanica, pe locul unde au fost exterminaţi semenii noştri, se construieşte un bloc de locuit. Aceste crime trebuie să fie condamnate pentru ca cetăţenii noştri să cunoască adevărul şi să nu meargă mândri alături de seceră şi ciocan pe bd. Ştefan cel Mare”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Totodată, Preşedintele PL a amintit despre cele 48 000 de dosare aflate în arhiva SIS, care urmează a fi studiate de istorici pentru a fi cunoscut adevărul, precum şi despre activitatea comisiei de studiere şi apreciere a regimului totalitar communist, creată prin decret prezidenţial în perioada în care Mihai Ghimpu era Preşedinte interimar. “Nu mă voi lăsa dus în mormânt până nu văd dus la bun sfârşit recomandările acestei comisii — condamnarea crimelor săvârşite de regimul comunist şi interzicerea comunismului. Arma noastră este onoarea şi demnitate pentru supravieţuirea neamului nostru. Acestea ne vor permite să învingem şi să ne integrăm în marea familie europeană”, a mai precizat Mihai Ghimpu.

De asemenea, Preşedintele PL a menţionat că reprezintă o ruşine faptul că în Chişinău, spre deosebire de localităţile de pe teritoriul republicii, nu există niciun monument în memoria victimelor deportărilor, ci doar pietre comemorative. “Este o datorie civică şi morală, chiar dacă ar fi să strângem mână de la mănă, să ridicăm monumentul în memoria celor care au suferit”.

Şi primarul degrevat al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă a ţinut un discurs în memoria victimelor deportărilor. “Astăzi comemorăm 70 de ani trişti de la primul val al deportărilor şi îi pomenim pe cei care au fost distruşi de regim. Şi familia mea a fost deportată, urcată în vagoane pentrut vite şi dusă în Siberia. Acolo s-au chinuit 7 ani. Am simţit pe propria piele ce înseamnă acest lucru”, a menţionat Dorin Chirtoacă, amintind că în Basarabia de pe urma regimul comunist au avut de suferit sute de mii de oameni, iar la nivel continental — sute de milioane de oameni.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, comuniştii au măturat tot ce le-a stat în cale în cei 70 ani de ocupaţie, au provocat teroare în societate, au falsificat istoria, limba, neamul. Făcând o paralelă între comuniştii de atunci şi cei de acum, Dorin Chirtoacă a precizat că comuniştii actuali merg pe aceleaşi urme ale crimei, moştenite de la înaintaşii lor, şi vor să-şi bată joc de cetăţeni. “Nu le vom permite acest lucru. Dacă nu astăzi, atunci mâine comunismul va fi condamnat şi interzis pentru că Moldova nu este a comuniştilor şi nici a «julicilor», ci a copiilor copiilor noştri, care trebuie să aibă un viitor european. Dacă în trecut ei falsificau limba şi identitatea, astăzi falsifică ziare şi site-uri, dar şi documente oficiale ale României”, a spus Dorin Chirtoacă.

Uletrior, participanţii la miting s-au deplasat într-un marş al tăcerii spre piatra comemorativă a monumentului victimelor deportărilor de la Gara Feroviară.

Potrivit datelor istorice, mii de familii au avut de suferit în noapte de 12 spre 13 iunie 1941. 30 mii de persoane au fost luate cu forţa în noapte, încărcate în vagoane de marfă şi duse în Siberia, confiscându-le averea agonisită.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

OFPL la masa rotundă cu experţii internaţionali Poetul naţional Mihai Eminescu, omagiat la Chişinău