Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal a comemorat victimele regimului communist

|versiune pentru tipar||
PL / 28 iunie 2011
Partidul Liberal

Astăzi, 28 iunie 2011, se împlinesc 71 de ani de la comiterea agresiunii URSS faţă de România.

Cu acest prilej, Partidul Liberal a organizat depuneri de flori la piatra comemorativă, locul unde va fi ridicat un monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului comunist, şi un miting de comemorare a celor ce au avut de suferit de pe urma raptului teritorial sovietic.

După onorarea Imnului PL, am avut onoarea de a deschide mitingul. Am subliniat, că în România interbelică nu au existat partide sau organizaţii, care ar fi cerut “eliberarea” Basarabiei, nordului Bucovinei, Ţinutului Herţa, instaurarea pe aceste teritorii a puterii sovietice; nimeni nu a revendicat vreodată formarea RSSM cu includerea sudului şi nordului Basarabiei în componenţa Ucrainei. Ceea ce s-a întâmplat acum 71 de ani a fost o agresiune din partea unei mari puteri faţă de un stat vecin, care a declarat neutralitate în războiul declanşat în Europa. Am vorbit despre esenţa sistemului sovietic, extins asupra teritoriilor româneşti, şi despre 28 iunie 1940 ca despre o zi tragică a istoriei noastre. La 24 iunie 2010, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, prin decretul prezidenţial, semnat de dl Mihai Ghimpu, ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată zi a ocupaţiei sovietice. Am expus principalele prevederi ale Decretului semnat de Mihai Ghimpu, între care consemnarea zilei de 28 iunie ca zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist, altfel zis — zi de doliu naţional. În ciuda faptului că decretul respectiv a fost abrogat de Curtea Constituţională, noi rămânem fideli spiritului şi buchiei acelui decret prezidenţial şi astăzi, 28 iunie 2011 desfăşurăm acest miting în memoria jertfelor regimului comunist de ocupaţie.

Am oferit cuvântul domnului dr. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a vorbit despre condiţiile în care România a fost nevoită să cedeze aceste teritorii, despre gravele consecinţe ale ocupaţiei (plecarea în masă a populaţiei civile peste Prut, naţionalizările comise de sovietici, maltratările populaţiei băştinaşe, asasinatele şi deportările în Siberia.

La microfon a fost invitat dl dr. Gheorghe Negru, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova (AIRM), care, de asemenea a vorbit despre semnificaţia zilei de 28 iunie 1940 pentru basarabeni şi bucovineni, despre eforturile depuse de AIRM privind depistarea adevărului despre trecutul nostru.

Scriitorul, poetul, deputatul Ion Hadârcă a vorbit, de asemenea, despre ziua tragică din vara anului 1940, consecinţele căreia le simţim şi astăzi.

Domnul prof. univ., dr. hab. Alexandru Moşanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele primului Parlament al Republicii Moldova, a vorbit despre Conferinţa internaţională “Pactul Ribbentrop-Molotov şi consecinţele acestuia asupra Basarabiei”, organizate în vara anului 1990, tezele căreia au fost incluse ceva mai târziu în textul Declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova (1991).

Domnul Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, deputat, a vorbit cu durere despre invazia sovietică în Basarabia şi consecinţele acesteia pentru marea majoritate a populaţiei. Foametea provocată de regimul comunist, care a secerat peste 200 000 de oameni, deportări în masă a populaţiei nevinovate, folosirea psihiatriei în scopuri politice, mancurtizarea tinerii generaţii şi altele — iată ce înseamnă 28 iunie 1940 pentru basarabeni şi bucovineni, a subliniat dl Mihai Ghimpu.

Discursul domnului Mihai Gimpu a încheiat suita de comunicări. Am declarat mitingul închis.

Din numele organizatorilor vreau să aduc sincere mulţumiri tuturor activiştilor, membrilor şi simpatizanţilor PL pentru prezenţa lor la miting şi pentru că, în ciuda timpului neprielnic, am fost împreună, am fost solidari şi am comemorat victimele regimului comunist de ocupaţie.

Dumnezeu să-i odihnească în lumea celor drepţi! Noi să trăim şi să-i pomenim.

Prof. univ. dr. hab. Anatol PETRENCU,
preşedintele INIS “ProMemoria”, vicepreşedinte PL

Sursa: www.pl.md

Poetul naţional Mihai Eminescu, omagiat la Chişinău Proiect transfrontalier comun: Organizaţia de Femei a PL şi Organizaţia Municipală a Femeilor Liberale Iaşi