Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Şcoala de vară a Tineretului Liberal

|versiune pentru tipar||
PL / 7 septembrie 2011
Partidul Liberal

Tineretul Liberal organizează Şcoala de vară Gheorghe Ghimpu: “20 de ani de independenţă a Republicii Moldova şi calea spre Integrare Europeană”, care se va desfăşura în perioada 8–11 septembrie 2011, la Vadul lui Vodă. Şcoala de vară este organizată în parteneriat cu Fundaţia germană “Friedrich Naumann”.

Timp de 4 zile, tinerii liberali din cadrul cluburilor liceenilor şi a studenţilor, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret din teritoriu vor fi instruiţi în domeniul culturii şi educaţiei politice, dar şi a dezvoltării organizaţionale.

Deputaţi, miniştri, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale din Republica Moldova, europarlamentari şi invitaţi din România vor susţine discursuri, în cadrul Şcolii de vară, pe subiecte de actualitate politică.

Din programul de comunicări:

Deschiderea Şcolii de vară Gheorghe Ghimpu: “20 de ani de independenţă a Republicii Moldova şi calea spre Integrare Europeană” va avea loc pe data de 8 septembrie 2011, începând cu ora 14.00, la complexul Odiseu din Vadul lui Vodă.

Date biografice

Gheorghe Ghimpu s-a născut la 26 iulie 1937 în comuna Coloniţa, judeţul Lăpuşna, România.

Studii: Universitatea Pedagogică din Tiraspol, Facultatea de Fizică şi Matematică (1960); doctorand la Institutul de Fizică Biologică al Academiei de Ştiinţe al URSS (Moscova 1970–1971).

A activat în învăţământul preuniversitar la Străşeni şi în cel universitar la Tiraspol şi Chişinău.

Pentru convingeri politice şi participarea la fondarea Frontului Naţional-Patriotic din Basarabia şi nordul Bucovinei a fost condamnat (în 1972) de organele de oprimare sovietice la privaţiune de libertate cu regim sever, şase ani fiind deţinut în lagărele din Mordovia şi regiunea Perm. După “eliberare” i se interzice orice activitate în domeniul pedagogiei.

Odată cu proclamarea restructurării, se încadrează activ în Mişcarea de renaştere naţională şi de democratizare a societăţii. La primul Congres al Frontului Popular din Moldova este ales secretar responsabil al Sfatului şi membru al Comitetului Executiv al FPM. În perioada 1990–1994 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

A fost preşedintele Asociaţiei Victimelor Regimului Comunist de Ocupaţie şi a Veteranilor de Război ai Armatei Române din Republica Moldova, denumită la Congresul IV din 11 iunie 2000, Partidul Naţional Român. La 27 octombrie 2000, un accident de maşină neelucidad îl ţintuieşte la pat până la 13 noiembrie 2000, când a plecat la cele veşnice.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Premieră: 4 liberali în top zece cei mai influenţi politicieni ai lunii august Tineretul Liberal a lansat Şcoala Politică “Gheorghe Ghimpu”