Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Iurie Nastas: În CMC riscul de a ajunge la anticipate este evident

|versiune pentru tipar||
PL / 26 septembrie 2011
Partidul Liberal

La mai bine de trei luni de la alegerile locale, Consiliul Municipal este în continuare nefuncţional. Mărul discordiei îl constituie solicitarea colegilor comunişti de a obţine toate comisiile în consiliu. Situaţia este şi mai gravă în condiţiile în care PCRM nu este dispus să negocieze. Lucrurile nu se mişcă şi, în acest ritm, riscul de a ajunge la anticipate este evident.

Spuneam într-un material anterior că alianţa are o poziţie atât decentă, cât şi legală. În condiţiile în care are 25 de consilieri din 51, solicită 3 comisii din 7. Este o poziţie rezonabilă, care are la bază orice norme doriţi — legale sau ale bunului simţ. Am adus ca exemplu situaţia din Parlament, unde, aflaţi în opoziţie, comuniştilor le-au revenit cele mai multe comisii pentru că au cel mai mare număr de mandate. După aceleaşi criterii, în consiliu le-ar reveni 4.

PCRM umblă, însă, cu acuzaţii grave şi nefondate, potrivit cărora alianţa ar fi încercat să cumpere un consilier pentru a obţine majoritatea. Nu mai vorbim aici de sumele fabuloase vehiculate şi de faptul că dl. Griţco nu a putut spune nici măcar cine i-a făcut o astfel de “ofertă”. Astfel, în stilul lor, comuniştii încearcă să distragă atenţia de la gravele probleme care există — nefuncţionalitatea consiliului şi imposibilitatea ca acesta să se reunească şi să înceapă a lucra.

Din moment ce s-au proclamat şi sunt câştigătorii alegerilor locale, iar puterea în legislativul local le aparţine, ar fi logic ca tocmai ei să îşi dorească şi să iniţieze negocieri cu alianţa pe problemele dificile care există. Ei nu numai că nu doresc, dar nu răspund nici la apelurile alianţei de a se aşeza la masa de discuţii.

Luptele şi ambiţiile politice, la care asistăm în Parlament, nu ar trebui să se manifeste şi în consiliu. Pierdem timp preţios şi există riscul să ajungem să ne confruntăm, din nou, cu un scrutin electoral în capitală. Iar asta nu-şi doreşte nimeni — nici cetăţenii, nici partidele. Dacă se va ajunge aici, responsabilitatea îi va reveni, în exclusivitate, Partidului Comuniştilor.

Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu a discutat cu studenţii şi liceenii liberali în cadrul unei cafenele politice Membrii Clubului Liberal Paris au participat la Şcoala de Vară Campus 2011 din Marsilia