Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Manifestările organizate de PL pentru a comemora 200 de ani de ocupaţie

|versiune pentru tipar||
PL / 14 mai 2012 | 
Partidul Liberal

Partidul Liberal organizează un şir de manifestări în contextul comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus.

Manifestările au debutat cu o conferinţă ştiinţifică studenţească cu genericul “1812–2012: două sute de ani de frământări”, organizată de Tineretul Liberal pe data de 10 mai. Studenţi şi liceeni de la diferite instituţii de învăţământ din capitală au prezentat comunicări despre ocupaţia de la 1812. La eveniment a participat şi vicepreşedintele PL Anatol Petrencu, profesor universitar.

Astăzi, la ora 16.00, Organizaţia de Tineret a PL va picheta Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova în contextul marcării a 200 de ani de la ocupaţia Basarabiei de către Imperiul Rusiei Ţariste.

Marţi, 15 mai 2012, în cadrul unei conferinţe de presă tinerii liberali vor anunţa despre expedierea unei scrisori deschise adresate Preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin. Ulterior, tinerii liberali vor merge la oficiul poştal pentru a transmite preşedintelui rus această scrisoare, însoţită de fotografii care evocă perioada ocupaţiei.

Miercuri, 16 mai 2012, în ziua când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, conducerea PL, deputaţi, miniştri, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, tinerii liberali vor depune flori la Piatra comemorativă, instalată în faţa Guvernului, în memoria victimelor ocupaţiei sovietice. În aceeaşi zi, la ora 12.00, PL va organiza o conferinţă de presă privind semnificaţia istorică a anului 1812 şi consecinţele ocupaţiei. Începând cu ora 20.00, va fi organizat un miting de comemorare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, fiind aprinse mii de lumânări în memoria victimelor ocupaţiei.

“Deoarece condamnarea ocupaţiei din 1812 la nivel de stat a fost respinsă de colegii de guvernare, inclusiv convocarea unei şedinţe speciale a Parlamentului şi declararea zilei de doliu pe data de 16 mai, Partidul Liberal, ca partid de guvernământ, organizează propriile manifestări cu ocazia acestui trist eveniment. Adevărul trebuie cunoscut: ocupaţia trebuie condamnată, iar victimele ocupaţiei şi urmaşii acestora trebuie reabilitaţi în faţa istoriei. Respingerea adevărului de către o parte a românilor moldoveni privind denumirea corectă a limbii şi istoriei, sărăcia şi viaţa noastră în afara valorilor europene sunt consecinţele ocupaţiei. PL îi aşteaptă miercuri, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pe toţi cetăţenii pentru a condamna ocupaţia şi a aprinde o lumânare în memoria victimelor ocupaţiei. E timpul să ne cunoaştem adevărata istorie! Libertatea se cucereşte, nu se cerşeşte!”, a menţionat deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele PL.

Tinerii liberali au pichetat Ambasada Rusiei: “Rusia — recunoaşte ocupaţia!”

Tinerii liberali au pichetat astăzi Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova în contextul comemorării a 200 de ani de ocupaţie.

Îmbrăcaţi în tricouri albe, cu inscripţia “1812 ocupaţie”, tinerii au format un lanţ viu în faţa Ambasadei, afişând două bannere imense cu inscripţia “Rusia — recunoaşte ocupaţia!”, “1812 — 200 de ani de ocupaţie”. Tinerii liberali au fluturat baloane de culoare neagră, simbol al calvarului ocupaţiei. Totodată, tinerii au organizat şi o expoziţie de fotografii de epocă în care este evocată perioada de ocupaţie a Basarabiei de Rusia Ţaristă şi consecinţele ocupaţiei.

Preşedintele Tineretului Liberal Ion Cebanu, prezent la eveniment, a menţionat că 1812 este anul în care ţara lui Ştefan a fost ruptă în două, iar consecinţele acestei agresiuni sunt resimţite şi în prezent.

Vicepreşedintele PL, Anatol Petrencu, profesor universitar, a declarat, fiind solicitat de reprezentanţii mass-media, că “eliberatorul”, venit în 1812, trebuie să plece acasă, amintind că Federaţia Rusă nu şi-a retras armata de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ion Bargan, Preşedintele Clubului Studenţilor Liberali, a precizat că revendicarea Tineretului Liberal este recunoaşterea ocupaţiei. “Este o revendicare corectă, cinstită pentru care vom pleda şi în continuare, până când va auzi lumea întreagă că Basarabia a fost ocupată în 1812”, a mai spus Ion Bargan.

La eveniment au participat circa 300 de tineri liberali.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Organizaţiile de tineret PL din raionul Ştefan Vodă continuă să fie reconstituite Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu reprezentanţii FMI