Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

“200 de ani de la crucificarea Basarabiei” — simpozion ştiinţific şcolar în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni

|versiune pentru tipar||
PL / 22 mai 2012
Partidul Liberal

Prima ediţie a simpozionului ştiinţific şcolar cu genericul “200 de ani de la crucificarea Basarabiei” s-a desfăşurat la Liceul din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni vineri, 18 mai 2012.

Simpozionul a avut ca motto “A întreba un basarabean de ce naţiune este, ar fi cum ai întreba soarele ce profesie are”. În cadrul acestei conferinţe ştiinţifice elevii au prezentat comunicări despre tragicul an 1812 şi repercusiunile anexării pentru jumătatea estică a Moldovei istorice. Cei 10 participanţi la conferinţă şi-au expus comunicările în cadrul a 3 tematici: apariţia problemei basarabene, moştenirea istorică a anului 1812, Basarabia: evoluţie şi perspective.

Iniţiativa de a desfăşura un simpozion istoric la Măgdăceşti îi aparţine profesoarei de istorie, Eugenia Ciutac, desemnată “Profesorul anului 2011 în raionul Criuleni”, consilier al Partidului Liberal în Consiliul din satul Măgdăceşti şi lui Vasile Efros, consilier local PL.

Invitaţi de onoare la această primă ediţie a conferinţei au fost: Anatol Petrencu, dr. hab. în ştiinţe istorice, vicepreşedinte al Partidului Liberal, Ion Varta, istoric, profesor universitar, Ion Dulschii, istoric şi Nadejda Guzun, profesor de istorie, s. Drăsliceni.

Organizatorii au anunţat că vor organiza şi alte conferinţe ştiinţifice cu diverse ocazii, în special cu prilejul zilelor de 1 decembrie (anul 1918 — Marea Unire), 24 ianuarie (anul 1859 — Unirea Principatelor Române), 27 martie (anul 1918 — Unirea Basarabiei cu Patria Mamă).

La 16 mai 1812, acum 200 ani, în urma Păcii de la Bucureşti, semnată la Hanul lui Manuc Bei, Imperiul ţarist a anexat partea de est a Moldovei, situată între râurile Prut şi Nistru, pe care l-a denumit Basarabia, pornind un lung proces de deznaţionalizare şi masacrare a românilor moldoveni din acest teritoriu.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Miting de doliu la Ştefan Vodă: 200 de ani de ocupaţie Deputaţii PL au avut o întrevedere cu ex-parlamentarul suedez Agne Hansson