Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii de la Paris au comemorat 200 de ani de la anexarea Moldovei dintre Prut şi Nistru de către Rusia Ţaristă

|versiune pentru tipar||
PL / 21 mai 2012
Partidul Liberal

Duminică, 20 mai 2012, la Paris a avut loc o conferinţă de comemorare a 200 de ani de la anexarea Moldovei dintre Prut şi Nistru de către Rusia Ţaristă. Conferinţa-dezbatere cu genericul “Basarabia 1812–2012 de la anexare rusească la calea spre integrare europeană” a fost organizată de către Clubul Liberal Paris (CLP) şi asociaţia “La Maison Roumaine”.

Vasile Calmaţui, preşedintele CLP, i-a salutat pe cei prezenţi în sală şi i-a oferit cuvântul de deschidere a conferinţei domnului dr. Alexandru Herlea, ex-ministru al Integrării Europene al României, preşedintele asociaţiei “La Maison Roumaine”.

Domnul Herlea a spus că trebuie să facem cunoscut adevărul, să ne tratăm de orice uitare, pentru că amnezia este duşmanul nostru principal. Doar cu curaj şi demnitate ne putem afirma. Dumnealui a menţionat că evenimentul a fost comemorat şi în Republica Moldova şi l-a citat pe Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova care a declarat că “este o crimă să uităm istoria şi suferinţele unui popor”, şi că “libertatea nu se cerşeşte, ci se cucereşte”.

Scriitorul Nicolae Trifon, co-autorul cărţii “Un État en quête de nation: la République de Moldavie” a prezentat mai multe detalii despre tratativele duse între Imperiul rus şi cel otoman.

Alexandru Leviţchi, vice-preşedintele CLP a făcut o prezentare documentară a evoluării evenimentelor din timpul războiului ruso-turc din 1806–1812 şi condiţiile în care a fost încheiat tratatul de pace de la Bucureşti din 16/28 mai 2012.

Nicolae Dragomir, vice-preşedinte al CLP a vorbit despre colonizări şi nedreptăţile faţă de băştinaşii din Basarabia după 1812, aducând argumente şi dovezi bazate pe istoria satului său de baştină Câietu din Bugeac.

În cadrul dezbaterilor s-a discutat despre rolul boierimii în timpul ocupaţiei ţariste, diferenţele şi asemănările între Imperiul Austro-Ungar şi cel Rus, şi despre perspectivele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Domnul Herlea a menţionat că integrarea europeană a Republicii Moldova este posibilă doar dacă vom şti sigur ce ne dorim: nu poţi fi în acelaşi timp şi membru al CSI şi al UE, trebuie să ieşim din ambiguitate.

Clubul Liberal Paris
Sursa: www.pl.md

Valeriu Munteanu: O asemenea abordare nu poate fi numită Strategie, poate doar un Cod de intenţii Miting de doliu la Ştefan Vodă: 200 de ani de ocupaţie