Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Miting de doliu la Ştefan Vodă: 200 de ani de ocupaţie

|versiune pentru tipar||
PL / 21 mai 2012
Partidul Liberal

Filiala Teritorială a Partidului Liberal din raionul Ştefan Vodă a organizat un miting de doliu consacrat împlinirii a 200 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rusesc. Evenimentul s-a produs pe 16 mai 2012, în oraşul Ştefan Vodă. Manifestaţia a întrunit, la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, oameni de bună credinţă din mai multe localităţi ale raionului.

În luarea de cuvânt, Anatol Cârnu, Preşedintele Filialei Teritoriale din raionul Ştefan Vodă, a făcut o succintă analiză a circumstanţelor în care s-a produs anexarea Basarabiei şi a consecinţelor ocupaţiei de la 1812. Anatol Cârnu a menţionat că, şi după 200 ani, se resimte această presiune şi prezenţă dură a imperiului: “Aşa cum răpitorii au fost slujiţi pe parcursul a două secole de răpitorii de neam, aşa şi astăzi aceşti boieri bine plătiţi, bine hrăniţi, slujesc cu smerenie şi sârguinţă celor de la răsărit. Dar mai sunt şi din acei cărora frica, băgată de regimul comunist, le-a intrat până -n măduva oaselor şi se tem să vină astăzi aici. Şi mai mulţi ne privesc pasiv de după colţuri, de după ferestre. Ei nu vor să se implice, doar sesizează evenimentul…”

“Suntem adesea învinuiţi de naţionalism, a spus Vitalie Vacaru, consilier raional, iar aceasta înseamnă să acuzi faptul că ne exprimăm dragostea de limbă, neam, patrie. Dar de ce nu este acuzat şovinismul, care exprimă ura faţă de poporul nostru?”

Maria Creciun, directoarea Liceului teoretic “Ştefan Vodă”, a menţionat în luarea sa de cuvânt, că ocupaţia de acum 200 ani este o tragedie a neamului. “S-a făcut o răpire a teritoriului, o hoţie ca şi cea urmată mai apoi prin pactul Molotov-Ribbentrop. După 200 ani, această răpire, sub alte forme, prin alte metode, are prelungire, susţinere, sau, cel puţin, e acceptată. E bine că s-au găsit oameni ce au avut curajul să vină astăzi aici pentru a-şi exprima atitudinea faţă de eveniment, faţă de cele ce se întâmplă. Vă îndemn să spuneţi tuturor acest adevăr”, a mai spus Maria Creciun.

Emoţionant a fost discursul consilierului raional Valeriu Beril: “Ar părea că suntem astăzi puţini aici, în Piaţa Libertăţii. Dar, mă găndesc, au luat cuvântul istorici, lingvişti — profesori care duc marele adevăr tinerei generaţii şi vor altoi în ea suflul românesc, căci anume el — suflul trebuie extins. Sper ca el să palpite în inimele tinerilor, care vor veni curând în locul celor crescuţi şi educaţi în coridoarele «raicomurilor».”

Ca o rezonanţă la acest mesaj a fost luarea de cuvânt a reprezentantei Organizaţiei Tineretului Liberal Ludmila Pădureţ, elevă la liceul din satul Talmaza. Tânăra liberală a recitat versurile compuse de ea chiar cu cu această ocazie. Pătrunse de adânci retrăiri au fost şi versurile Olgăi Ciapchi, ale lui Simeon Moscalu, discursul Irinei Petricenco din satul Olăneşti şi cuvântarea lui Ion Vascan din satul Ciobârciu, care mai e cunoscut publicului local ca actor în rolul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

După miting, mai mulţi participanţi s-au deplasat la Chişinău pentru a participa şi la manifestaţia de amploare organizată de PL în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Alexandru Topolenco,
Preşedintele Organizaţiei de Tineret a PL
din raionul Ştefan Vodă

Sursa: www.pl.md

Liberalii de la Paris au comemorat 200 de ani de la anexarea Moldovei dintre Prut şi Nistru de către Rusia Ţaristă “200 de ani de la crucificarea Basarabiei” — simpozion ştiinţific şcolar în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni