Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Partidului Liberal cu privire la manifestările de huliganism parlamentar ale deputaţilor comunişti

|versiune pentru tipar||
PL / 7 iulie 2012
Partidul Liberal

În legătură cu ultimele evenimente ieşite din comun, care s-au soldat cu suspendarea şedinţei din 5 iulie anul curent şi au culminat cu agresarea fizică a ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor Anatol Şalaru de către deputatul comunist Grigore Petrenco, Partidul Liberal declară:

Revenirea fracţiunii PCRM la lucrările Parlamentului a reprezentat recunoaşterea faptului că, criza politică şi constituţională a fost depăşită cu succes de către Alianţa pentru Integrare Europeană. Pe de altă parte, urmărind comportamentul şi demersurile fracţiunii respective, constatăm că acestea sunt orientate exclusiv spre obstrucţionarea activităţii Parlamentului, deturnarea agendei publice spre subiecte de scandal şi lipsite de importanţă, continuarea politicii distructive de confruntare politică.

Aceste demersuri s-au tradus în acţiuni concrete derulate atât în Parlament, cât şi în jurul Parlamentului, inclusiv: încălcarea repetată şi cu premeditare a Regulamentului; tentativele de a impune o altă ordine de zi decât cea aprobată de plen, proliferarea de insulte şi calomnii la adresa deputaţilor AIE şi în special PL, manifestările de limbaj violent, de agresivitate verbală. Toate aceste derapaje regretabile sunt fără precedent pentru Parlamentul Republicii Moldova. Ele sunt neconforme cu demnitatea şi cu respectul ce se impun a fi demonstrate faţă de forul legislativ suprem.

Huliganismul parlamenatar, violenţa demersului politic, agresivitatea verbală de la microfoanele Parlamentului ale deputaţilor PCRM au culminat cu agresiunea fizică a deputatului Grigore Petrenco împotriva ministrului Anatol Şalaru.

Partidul Liberal condamnă cu fermitate acest caz de huliganism parlamentar, fără precedent în istoria forului legislativ, şi solicită adoptarea unei poziţii tranşante de condamnare atât a politicii de destabilizare a activităţii Parlamentului, cât şi a faptelor comise de deputatul Petrenco. Cerem aplicarea celor mai aspre sancţiuni prevăzute de Regulamentul Parlamentului faţă de deputatul respectiv, precum şi excluderea sa din delegaţia permanentă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

În cazul în care fracţiunea PCRM nu va renunţa la politica de obstrucţionare a activităţii Parlamentului, Partidul Liberal va solicita în sesiunea de toamnă suspendarea participării reprezentanţilor PCRM în toate delegaţiile permanente parlamentare.

PL consideră că Procuratura Generală ar urma să se autosesizeze şi să investigheze faptele săvârşite de deputatul Grigore Petrenco şi de complicii lui.

Sursa: www.pl.md

Cupa la minifotbal a Organizaţiei Teritoriale Hânceşti a PL Ion Bargan: Deportările şi alte crime ale regimului comunist continuă să rămână fără apreciere oficială a Parlamentului Republicii Moldova