Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Ion Bargan: Deportările şi alte crime ale regimului comunist continuă să rămână fără apreciere oficială a Parlamentului Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 9 iulie 2012
Partidul Liberal

Joi, 5 iulie 2012, am avut onoarea să particip la o emisune dedicată deportărilor alături de istoricul Mihai Taşcă şi preşedinta Asociaţie deportaţilor din R. Moldova, Valentina Sturza. Apreciez iniţiativa postului public Moldova 1 de a organiza o emisiune dedicată acestui subiect, luând în consideraţie că în cei 63 de ani scurşi de la producerea tragicelor evenimente doar cu rare excepţii s-a pomenit despre deportări.

Am ţinut să menţionez că discuţia despre deportării trebuie luată în ansamblu cu foametea organizată, mobilizarea la muncă silnică a tinerilor basarabeni şi a altor fărădelegi ale regimului totalitar comunist. Am pomenit pentru prima dată de bunelul meu Ion Petică din s. Sărătenii Vechi, r. Teleneşti, fostul judeţ Orhei, care în anul 1946 la doar 18 ani a fost arestat şi mobilizat la muncă silnică pentru construirea canalului Volga-Don. Despre aceasta am aflat destul de târziu, după moartea bunelului din cartea Stalin mi-a furat copilăria scrisă de Boris Vasiliev, consătean cu bunelul. Probabil, nu dorea să-şi amintească acea grea perioadă din viaţă…

În cadrul emisiunii ne-am referit la raportul privind studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. De ce nu a fost votat de majoritatea parlamentară? Răspunsul este neplăcut, însă trebuie să o recunoaştem: Avem destui mancurţi în parlamentul RM şi în clasa politică actuală. Au uitat rădăcinile şi trecutul. Doi dintre deputaţii care se opun acestui raport, dar şi faţă de alte iniţiative cu caracter naţional s-au născut în Siberia în familii de deportaţi: Zinaida Greceanîi şi Dumitru Diacov (!).

Am propus ca pentru păstrarea cât mai multor mărturii de la persoanele deportate, aflate încă în viaţă să se recurgă la înregistrări audio şi video, pe baza cărora ulterior să fie tipărite cărţi cu memorii ale persoanelor deportate. Se ştie că sunt foarte puţini dintre deportaţi în stare acum să scrie cărţi de memorii, acolo în Siberia accesul la educaţie le-a fost limitat.

La finalul emisiunii, Mihai Taşcă a recomandat articolul său apărut în ziarul Adevărul Moldova — “Operaţia «Sud»: faţa nevăzută a deportărilor din 6 iulie 1949”. Astăzi, l-am citit şi am hotărât să vi-l recomand făcând referire la secţiunile “Deportare cu orice preţ” şi “Informatori printre deportaţi”, unde sunt descrise tratamentul inuman şi degradant la care au fost supuse persoanele deportate în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949:

Sursa: www.pl.md

Declaraţia Partidului Liberal cu privire la manifestările de huliganism parlamentar ale deputaţilor comunişti Victimele deportărilor comemorate la Orhei